«Και τώρα είναι τιμή μου να κηρύξω την έναρξη του 78ου Φεστιβάλ των Καννών» φώναξε το βράδυ της περασμένης Τρίτης μέσα στην κατάμεστη αίθουσα Λιμιέρ ο αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο, πετώντας το μικρόφωνό του στο πάτωμα και κερδίζοντας ατελείωτα χειροκροτήματα και ηχηρές επευφημίες. Αυτό ήταν ένα από τα αρκετά αξέχαστα στιγμιότυπα των πρώτων ημερών του 78ου Φεστιβάλ. Ολα δείχνουν ότι το «βαρύ πυροβολικό» των φετινών επισκεπτών ήταν προγραμματισμένο για το πρώτο μισό της διοργάνωσης που ολοκληρώνεται το Σάββατο 24 Μαΐου. Λίγο πριν από την «παράσταση Ταραντίνο», ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βρισκόταν στην ίδια σκηνή για να παραδώσει στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον μεγάλο μέντορά του, τον ειδικό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ για τη συνολική προσφορά του στην 7η Τέχνη.

Η τελευταία «Επικίνδυνη αποστολή»

Πέρα όλων των υπόλοιπων που αφορούν τον επαγγελματισμό του – και είναι πολλά – ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τομ Κρουζ που τον Ιούλιο κλείνει τα 63 παραμένει τόσο δημοφιλής με τον νέο κόσμο, είναι η αμεσότητά του στην επικοινωνία. Το απέδειξε το 2022 όταν ήρθε στο φεστιβάλ των Καννών με το «Top Gun: Maverick», το απέδειξε και φέτος με την τελευταία «Επικίνδυνη αποστολή» του, την όγδοη κατά σειρά, με υπότιτλο « The Final Reckoning»» (ανοίγει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη). Στην πρεμιέρα της, την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα Λιμιέρ, ο Κρουζ έκανε το χατίρι όσο περισσότερων φαν βρίσκονταν απέξω περιμένοντας πίσω από τα κάγκελα να τον δουν. Υπέγραφε αυτόγραφα, πόζαρε για σέλφις, έφευγε, επέστρεφε και το χαμόγελό του πάντα άστραφτε. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Κρουζ έδωσε εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα το παρών στο masterclass που την ίδια μέρα παρέδιδε ο σκηνοθέτης της «Επικίνδυνης αποστολής 8» Κρίστοφερ Μακ Κουάρι στην αίθουσα Ντεμπισί. Με την εμφάνιση του Κρουζ, ο χώρος όπως ήταν φυσικό σείστηκε από τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα. Ο Κρουζ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος με την επιμονή του στη στήριξη της κινηματογραφικής αίθουσας για την οποία κατ’ αρχάς γυρίζονται όλες οι ταινίες του. Τη συγκεκριμένη την περιμένουμε στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαΐου.

Masterclass… συνεδρία ψυχοθεραπείας

Στην ίδια αίθουσα, την ίδια μέρα, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θα λάμβανε μέρος σε μια συζήτηση που ενώ είχε τις προδιαγραφές masterclass, θα το αποκαλούσε περισσότερο… συνεδρία ψυχοθεραπείας (του). Ο Ντε Νίρο συνομίλησε με τον σκηνοθέτη JR ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό γυρίζει κάτι σαν ντοκιμαντέρ για τον πρώτο, το οποίο κανείς από τους δυο τους δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί. Ο Ντε Νίρο είναι της λογικής του «βλέποντας και κάνοντας» και του «ότι είναι να γίνει θα γίνει». Μπορεί στη συζήτηση με τον JR ο Ντε Νίρο να μην είπε και τόσα πολλά (είναι εξάλλου γνωστός για την «τσιγγουνιά» του στα λόγια), «έβγαλε» όμως κάτι πραγματικά ανθρώπινο μιλώντας – έστω ελάχιστα – για τον πατέρα, τη μητέρα και τα παιδιά του. Δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στους ρόλους του (ένα κλιπ που προηγήθηκε με στιγμιότυπα από τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του τα είπε μάλλον όλα) και μόνο όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στο κοινό, μίλησε για τα ινδάλματά του όταν ήταν νέος – τον Μάρλον Μπράντο, τον Τζέιμς Ντιν, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ.

Βλέποντας τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην αίθουσα Ντεμπισί και με την είδηση ότι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή για σεξουαλική παρενόχληση, δεν μπορούσε παρά να περάσει από το μυαλό σου η περίοδος της νιότης τους και της κοινής τους εμφάνισης στο «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις Κάννες. Πόσο διαφορετική, τελικά, υπήρξε η εξέλιξη του Ντεπαρντιέ συγκρινόμενη με εκείνη του Ντε Νίρο. Ο Ντεπαρντιέ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια προβλήματα με τη γαλλική δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει και τόσο η πολιτική ορθότητα. Εχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μπει στο στόχαστρο του κινήματος #MeToo στη Γαλλία και εκκρεμούν εναντίον του πολλές υποθέσεις παρόμοιου κατηγορητηρίου (τουλάχιστον 13 γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά σε μια αναφορά που δημοσιεύτηκε από τον γαλλικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Médiapart τον Απρίλιο του 2023).

Νέα δεδομένα

Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει φέτος οι δύο νέοι κανόνες του Φεστιβάλ των Καννών που αφορούν όσους παρευρίσκονται στο κόκκινο χαλί στις επίσημες πρεμιέρες των ταινιών. «Για λόγους ευπρέπειας, το γυμνό απαγορεύεται στο κόκκινο χαλί, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο του Φεστιβάλ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Φεστιβάλ. Εξίσου απαγορευτικά όμως είναι και τα «ογκώδη ρούχα», παρότι εδώ υπάρχει τουλάχιστον μια λογική που έχει να κάνει με την αποφυγή… ατυχημάτων όσων ανεβαίνουν τα σκαλιά της Λιμιέρ. Η Χάλι Μπέρι, μέλος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, καθότι το «υπέροχο φουστάνι» που της είχε ετοιμάσει γνωστός οίκος μόδας για την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί, πήγε στράφι. «Φυσικά θα ακολουθήσω τους κανόνες» πρόσθεσε.

Cannes Docs

Εν τω μεταξύ, όπως κάθε χρόνο εδώ και μερικά χρόνια, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει παραγωγούς από την Ελλάδα στο πρόγραμμα Cannes Docs, στο Marché du Film του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά του κόσμου. Την Κυριακή 18 Μαΐου, οι παραγωγοί που συμμετείχαν στο «Agora Docs in Progress» του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ειδική εκδήλωση και σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών με στόχο την εύρεση συμπαραγωγών, διεθνών πωλήσεων και φεστιβαλικής πρεμιέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις αντιπροσωπείες που φιλοξενούνται φέτος από το Cannes Docs. Οι συμμετέχοντες είναι οι Γιούρι Αβέρωφ (Anemon Productions) με το πρότζεκτ «Εντός έδρας» των Ελπίδας Νίκου και Ροντρίγκο Χερνάντεζ, Μαρία Δρανδάκη (Homemade Films) με το πρότζεκτ «Μέλλοντες χρόνοι» του Χρήστου Καρακέπελη, Λεωνίδας Λιάμπεης (Long Run Productions) με το πρότζεκτ «Εξι γράμματα για ένα ποταμό» του Μάρκου Χολέβα και Γιώργος Τσούργιαννης (Horsefly Films) με το πρότζεκτ «Dear Future» της Χριστιάνας Χειραναγνωστάκη.