«Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε όσους αποδίδουν το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία και στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», από τους 75.000 επαγγελματίες που έχουν υποβάλει δήλωση, μόνο 255 έχουν αμφισβητήσει το τεκμήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι «όσο βελτιώνονται η τεχνολογία και τα μέσα ελέγχου, τόσο ο φόρος θα προσεγγίζει τα πραγματικά εισοδήματα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως αν θα προχωρούσαμε σε μείωση του, αυτό θα προκαλούσε δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό το οποίο θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να αναπληρωθεί.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε ότι υπάρχει μια σειρά από μάχες που πρέπει να δοθούν στην καθημερινότητα, όπως στους τομείς της ακρίβειας, της υγείας, της αστυνόμευσης και της Δικαιοσύνης.

Τι είπαν Παύλος Μαρινάκης και Ντόρα Μπακογιάννη

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι δεν υπάρχει φοροεπιδρομή κατά οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας.

«Ο νόμος αυτός ήταν μία παρέμβαση, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων σε ένα πρόβλημα που στην Ελλάδα κρύβαμε κάτω από το χαλί για δεκαετίες, που ήταν η φοροδιαφυγή. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί στις πολιτικές μας. Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι πολύ σημαντικός και το πιστεύουμε αυτό. Η πολιτική που υπηρέτησε και θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι μια πολιτική σταδιακής απελευθέρωσης των πολιτών από φόρους», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως θα ήταν λάθος να παρθεί πίσω το μέτρο με τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας το επιχείρημα ότι «με 60 δισ. φοροδιαφυγή αδικείται κατάφωρα όποιος δηλώνει μισθό, δεν επιτρέπεται αυτό σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία».