Η ναυτιλία παραμένει ο πιο οικονομικά προσιτός τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων με το πραγματικό κόστος της μεταφοράς φορτίου διά θαλάσσης να έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, με τον ελληνόκτητο στόλο, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, να έχει αποφασιστική συμβολή σε αυτό το επίτευγμα. Αυτό τονίζει η ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση αποτυπώνονται στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στις σύγχρονες κοινωνίες, έως τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνόκτητου στόλου και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του.

Η Ετήσια Εκθεση 2023-2024 της ΕΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο τομέας της bulk/tramp ναυτιλίας αποτελείται από χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), γεγονός που εξασφαλίζει μια αγορά σχεδόν απόλυτα ανταγωνιστική, καθώς οι πλοιοκτήτες δεν είναι σε θέση να καθορίσουν τις τιμές της ναυλαγοράς. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 4.700 εταιρείες στον τομέα των δεξαμενόπλοιων που κατέχουν 3,6 πλοία κατά μέσο όρο και σχεδόν 2.500 ιδιοκτήτες πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με 5 πλοία κατά μέσο όρο υπό τον έλεγχό τους. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, μαζί με τις τεχνολογικές καινοτομίες και την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας, συνέβαλε στη συγκράτηση του κόστους μεταφοράς προϊόντων προς όφελος των τελικών καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για ακόμα μια χρονιά, η έκθεση αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ναυτιλίας των Ελλήνων διεθνώς καθώς:

Με περισσότερα από 5.500 πλοία, οι ελληνίδες και έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, καθιστώντας τη χώρα μας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Το 2023 η συνολική μεταφορική του ικανότητα προσέγγισε τους 400 εκατ. dwt με την Κίνα να ακολουθεί με περίπου 300 εκατ. dwt. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 53,5%.

Πάνω από το 60% της ναυτιλίας που ελέγχεται από την ΕΕ ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Η ναυτιλία συμβάλλει τα μέγιστα για την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Ο ελληνόκτητος στόλος είναι επίσης ο μεγαλύτερος cross-trader στον κόσμο, καθώς διακινεί φορτία μεταξύ τρίτων χωρών σε ποσοστό πάνω από 98% της χωρητικότητάς του. Αυτό το χαρακτηριστικό της ελληνικής ναυτιλίας, μαζί φυσικά με τη συνολική μεταφορική ικανότητα που διαθέτει, την καθιστούν απόλυτα απαραίτητη για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πιο φιλικούς περιβαλλοντικά τρόπους μεταφοράς, με το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται και ανανεώνεται διαρκώς, είναι ενεργειακά αποδοτικός και εξοπλισμένος με περιβαλλοντικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο στόλο με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον κόσμο.

Μεγάλο τμήμα της φετινής Εκθεσης αφιερώνεται στην πορεία του κλάδου προς ένα βιώσιμο μέλλον. Η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού οργανισμού (ΙΜΟ) για τη μετάβαση της ναυτιλίας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κοντά στα μέσα του αιώνα, αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, την οποία υποδέχτηκε θερμά η ελληνική, αλλά και η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα.

Η Ετήσια Εκθεση 2023-2024 της ΕΕΕ καταγράφει επίσης τη συμβολή του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας καθώς και το πολυεπίπεδο έργο κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού, με έμφαση στην άμεση ανταπόκρισή του στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Η συλλογικότητα

Προλογίζοντας την Εκθεση, η πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού τονίζει μεταξύ άλλων ότι «στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών συμπλέουμε, τιμώντας τη δύναμη της συλλογικότητας για το κοινό καλό. Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να αποτελεί υπερήφανο οικονομικό και κοινωνικό εταίρο της πατρίδας μας. Το 2023, θεσπίσαμε και καθιερώσαμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Υποτροφιών στην ιστορία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με 100 υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία Αριστεία για τον/την άριστο/άριστη των αρίστων. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια αναφέρομαι στην αμεσότατη ανταπόκριση της Ενωσής μας στο εθνικό κάλεσμα της πατρίδας για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται, με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας και τη ναυτιλιακή μας παράδοση. Πάντα ποντοπόρος. Πάντα πρωτοπόρος».