Δηλώνοντας υπέρ του πρωταγωνιστικού ρόλου των νέων στην ΕΕ και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία (αλλά όχι εκ του προχείρου), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης εκφράζει την αισιοδοξία του για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων από τη βάση και την «ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε ευρωβουλευτής; Υπάρχει τρόπος οι νεότεροι να νιώσουν πως η Ευρώπη είναι υπόθεσή τους;

Αυτό είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα: οι νέοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Βλέπω το μέλλον της πατρίδας μου και της Ευρώπης μέσα απ’ τα μάτια των τριών παιδιών μου αλλά και των χιλιάδων φοιτητών μου. Οι σπουδές και η εργασία μου σε όλη την Ευρώπη, η ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου δραστηριότητα ως καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και δικηγόρου στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες έχουν αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η προσωπική κι επαγγελματική μου σύνδεση με τους νέους και την Ευρώπη προσδιορίζει τους στόχους μου: οι νέες γενιές να πάρουν την Ευρώπη στα χέρια τους. Ευρώπη των λαών με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αρένα, με συλλογική ευημερία κι όχι διαφορετικές ταχύτητες, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Αλλά και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη χώρα μας. Στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά μας.

Τις νεότερες γενιές τις αφορά πολύ περισσότερο. Για να γίνουν ωστόσο συμμέτοχες της προσπάθειας οφείλουμε να τις ακούμε και να προτείνουμε πολιτικές με βάση τις ανάγκες τους.

Είστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας;

Είμαστε υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τους πάντες και ασφαλώς με τους γείτονες, με συγκεκριμένο σχέδιο όμως και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σήμερα ο διάλογος γίνεται εκ του προχείρου, χωρίς σαφή στόχο και πλαίσιο και γι’ αυτό διολισθαίνει συνεχώς σε μια επιθετική στάση της Τουρκίας και μια ηττοπαθή στάση της χώρας μας. Οι απειλές και τα θέματα δυστυχώς έχουν καταντήσει διμερή αντί για ευρωτουρκικά και οι εταίροι μας μας λένε «βρείτε τα».

Θα πρέπει επίσης η Τουρκία να κληθεί να απαντήσει εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν εγείρει casus belli ακόμα και για την εγκατάσταση θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιo – Αιγαίο και αγνοεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να επισημαίνουμε ότι οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως αμιγώς διμερείς, αλλά ως ευρωτουρκικές. Είναι προφανές ότι η ΙΧ εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη δεν έχει στο επίκεντρο το εθνικό συμφέρον αλλά έναν πρόσκαιρο κατευνασμό ενόψει εκλογών.

Με ποιο αποτέλεσμα θα μπορούμε να μιλάμε, την επόμενη ημέρα, για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων;

Εργαζόμαστε με πρόγραμμα, σχέδιο και ενθουσιασμό για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ώστε την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μπει σε κυβερνητική τροχιά. Αυτό θα είναι κι ένα προσκλητήριο για την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη στο επίκεντρο.

Οι συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων δεν θα έρθουν από την κορυφή αλλά από τη βάση, από τις χιλιάδες των δημοκρατικών πολιτών που επιτέλους κατανοούν ότι αυτό που ζούμε (επικίνδυνη διολίσθηση σε μια αυταρχική δημοκρατία με καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, φίμωση του λόγου, πελατειακές σχέσεις και χειραγώγηση της κοινής γνώμης) δεν είναι ούτε αναπόφευκτο ούτε αυτό που αξίζει στη χώρα μας.