Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης γιατί το αντικείμενο είναι το πρώτο πρόβλημα είναι που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα», υπογράμμισε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ίσως δώσει ευκαιρία για αντιπαράθεση βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες, να πληροφορηθούν για τα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό και τις θέσεις όλων των κομμάτων.

Μιλώντας επί των τιμών των τροφίμων και του πληθωρισμού τόνισε ότι είναι αντίστροφη η πορεία έναντι του γενικού πληθωρισμού. «Έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε και κατέθεσε πίνακα επί των στοιχείων στα πρακτικά. «Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κανείς σήμερα δεν αρνείται ότι από τη μία οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα», συνέχισε.

Αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας πως δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ ή τη Σόφια. «Τραυματίζει την ελεύθερη αγορά. Παράλληλα προφανώς τροφοδοτεί τον γενικό πληθωρισμό», υποστήριξε, λέγοντας ότι η Ένωση πρέπει να αντιτάξει κανόνες. «Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού επέβαλε ένα πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία. Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν το ζητάει μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες επτά χώρες», επισήμανε.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την ευρωζώνη. Πήγα επίτηδες στην 3ετία γιατί η 5ετία έχει και την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά το αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Θα εξηγήσω γιατί είναι πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και γι‘ αυτό με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ διότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετικές τιμές. Είναι κερδοσκοπική τακτική και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια»

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, πώς γίνεται να της ασκείται κριτική από αριστερό κόμμα που αντιτάσσεται στα μονοπώλια. «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, καθώς «έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες. Ήταν ο βασικός λόγος που οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια». Τόνισε πως προσπαθεί να εξηγήσει ένα περίπλοκο φαινόμενο, αυτό της ακρίβειας, λέγοντας ότι «η πολιτική μας για αύξηση των μισθών και των συντάξεων συνεχίζεται με απόλυτη συνέπεια».

«Καλά να είμαστε το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ακόμη ότι έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή αναφέρθηκε σε πέντε μύθους για την ακρίβεια με πρώτο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. «Σας απέδειξα ότι δεν είναι πρωταθλήτρια και μία μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια μετά την πανδημία», σημείωσε.

«Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι επιεικώς παραπλανητικό και «σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».

Τόνισε επίσης ότι ο δεύτερος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας που κινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πέρασε μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης. Να θυμίσω ότι μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και από πού ξεκινήσαμε», τόνισε.

«Η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Άμα αναφερθούν σε άλλα ζητήματα της πολιτικής τότε θα απαντήσω στη δευτερολογία μου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση αφορά «την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» και προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου.