Το Instagram κάνει τώρα ένα ουσιαστικό βήμα για να περιορίσει το πρόβλημα, εντοπίζοντας και θολώνοντας αυτόματα τα γυμνά στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων του.

Αυτές οι εικόνες, αληθινές ή ψεύτικες, μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αγωνία, ταπείνωση σε όλο το σχολείο και ακόμη και οικονομική βλάβη.

Τους τελευταίους μήνες, οι υποθέσεις «sextortion» ( «σεξουαλικός εκβιασμός») έχουν παγιδεύσει χιλιάδες εφήβους στις ΗΠΑ ενώ η αποστολή σεξουαλικών εικόνων ανηλίκων είναι επίσης έγκλημα.

Οι χρήστες του Instagram που λαμβάνουν γυμνές εικόνες μέσω απευθείας μηνυμάτων θα δουν ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα εξηγεί πώς να μπλοκάρει τον αποστολέα ή να αναφέρει τη συνομιλία και μια σημείωση που ενθαρρύνει τον παραλήπτη να μην αισθάνεται πίεση να απαντήσει. Τα άτομα που επιχειρούν να στείλουν ένα γυμνό μέσω απευθείας μηνυμάτων θα πρέπει να συμβουλεύονται να είναι προσεκτικά και να λαμβάνουν υπενθύμιση ότι μπορούν να διακόψουν την αποστολή μιας φωτογραφίας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η νέα λειτουργία – που θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τους επόμενους μήνες – θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για λογαριασμούς με ημερομηνίες γέννησης που αντιστοιχούν σε εφήβους, δήλωσε η Meta.

Οι έφηβοι μπορούν να το απενεργοποιήσουν αν θέλουν. Οι λογαριασμοί ενηλίκων θα ενθαρρύνονται να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία.

Το Instagram συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για εφήβους.

Η Apple πρόσθεσε μια παρόμοια προστασία που ονομάζεται Communication Safety πριν από μερικά χρόνια. Αυτή η προστασία, για τα Μηνύματα και ορισμένες άλλες εφαρμογές της Apple, είναι πλέον ενεργοποιημένη από προεπιλογή. 

Η Apple σταμάτησε να ειδοποιεί τους γονείς εάν παιδιά κάτω των 13 ετών έβλεπαν ή έστελναν γυμνά, λόγω πιθανών ζητημάτων απορρήτου. Το Instagram επίσης δεν θα στέλνει ειδοποιήσεις στους γονείς.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων έχουν αυξηθεί, ωθώντας τους γιατρούς, τους γονείς και τους νομοθέτες να διερευνήσουν βαθύτερα τη σχέση μεταξύ της ευημερίας των εφήβων, της χρήσης τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.