Καταιγισμό πυρών από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του Νίκου Ανδρουλάκη για τον νόμο με βάση τον οποίο δεν τον ενημέρωναν για τον λόγο της παρακολούθησής του.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με νομικές πηγές, ξεκλειδώνει τη δυνατότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων θιγόμενων, να επιστρέψουν στην ΑΔΑΕ με νέο αίτημα για τη γνωστοποίηση των λόγων για τους οποίους βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επιστρέψει το αίτημα στην ΑΔΑΕ και θα ζητήσει να ενημερωθεί για τους λόγους που τον παρακολουθούσαν.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό που έκρινε το ΣτΕ είναι ότι ο νόμος του 2021 (4790/2021) που καταργούσε πλήρως το δικαίωμα γνωστοποίησης στον θιγέντα παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, με τον νέο νόμο του 2022 η αρμοδιότητα γνωστοποίησης για το λόγο της παρακολούθησης επανήλθε για τον θιγέντα, χωρίς όμως και πάλι να δοθεί η αρμοδιότητα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ.

Αντ’ αυτού δίνεται σε τριμελές όργανο στο οποίο συμμετέχουν, ωστόσο, οι δυο εισαγγελείς της ΕΥΠ που υπέγραψαν την παρακολούθηση. Επιπλέον, το δικαίωμα γνωστοποίησης, με τον νόμο του 2022, ενεργοποιείται αφού παρέλθουν τρία έτη από το τέλος της παρακολούθησης.

Σε δήλωση που πραγματοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου».

Όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ, η ΑΔΑΕ καλείται να με ενημερώσει άμεσα. Θεσμικά, νόμιμα, όπως έπρεπε από την αρχή. Γι’ αυτό ενημερώνω τον ελληνικό λαό ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συναντήσω τον κ. Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ για τις νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης, όπως λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας».

ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισε το ξήλωμα του παρακράτους της ΝΔ

Κόλαφο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις που δικαιώνει εν μέρει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Άρχισε το ξήλωμα του παρακράτους της ΝΔ», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε πως «η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της».

ΚΚΕ: Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της

Το ΚΚΕ σχολίασε με αιχμές για την κυβέρνηση τη δικαίωση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του, «η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το αίτημα ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, έκρινε ως αντισυνταγματική την ακραία ρύθμιση του νόμου της ΝΔ του 2021, με την οποία ο παρακολουθούμενος για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν θα λάμβανε ποτέ οποιαδήποτε ενημέρωση για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του».

Νέα Αριστερά: Ο Μητσοτάκης νομοθέτησε αντισυνταγματικά έχοντας πλήρη γνώση

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, τόνισε από την πλευρά της η Νέα Αριστερά.

Όπως υπογράμμισε η Νέα Αριστερά, «το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η ΝΔ τον Μάρτιο του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων. Λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε το γιατί. Έναν νόμο που υπερασπίστηκαν για χρόνια τα κυβερνητικά στελέχη και το σύστημα Μητσοτάκη».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε σε δήλωσή του πως η ΑΔΑΕ πρέπει να πράξει τα δέοντα για την υπόθεση.

Η αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ

Από την κυβέρνηση παραπέμπουν στην ΑΔΑΕ για τις εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς όπως αναφέρουν «η αίτηση του Νικού Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της».

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η κρίση του ΣτΕ αφορά τον νόμο του 2021. Αυτός περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.

Δηλαδή στέκονται στο γεγονός ότι δεν κρίθηκε η νεότερη ρύθμιση του 2022.

Κυβερνητικά στελέχη επίσης σχολίαζαν για τον συγκεκριμένο νόμο ότι και στο σκεπτικό του ΣτΕ αυτός αναφέρεται ως «σύστημα με εσωτερική συνοχή», δηλαδή ακολουθεί την ίδια λογική.

«Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε νόμο του 2021»

«Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε νόμο του 2021, τον οποίο εμείς αλλάξαμε το 2022», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών σημειώνοντας όπως και κυβερνητικές πηγές ότι η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ.

«Θεωρώ και λίγο βιαστική την ανακοίνωση – αντίδραση, εντός πολύ λίγων λεπτών, από τον κ. Ανδρουλάκη και θα σας πω τους τέσσερις λόγους που το θεωρώ. Ο πρώτος είναι ότι η ακύρωση αφορά, η απόφαση δηλαδή ακύρωσης αφορά το νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο δηλαδή τον νόμο που ίσχυε πριν τις αλλαγές που κάναμε μετά από όσα συνέβησαν, τις παραδοχές που κάναμε, τα γεγονότα δηλαδή του 2022», ανέφερε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε. Το 2022, όπως είχαμε δεσμευτεί μετά τα γεγονότα, τις παραδοχές που κάναμε αν θυμάστε τον πρωθυπουργό και στη Βουλή και στις ομιλίες του που είπε, μετά την ανάληψη της ευθύνης που υπήρχε, ότι πρέπει να έρθει ένας νέος νόμος ο οποίος ήρθε και ψηφίστηκε για τη νεότερη ρύθμιση, αυτό δηλαδή που φέραμε μετά τα γεγονότα. Το ΣτΕ αναφέρει ότι συνιστά, επιλέξει το διαβάζω, ‘ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή’, δηλαδή ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του και το τρίτο που θέλω να το πω πριν πάω στο άλλο μέρος της ερώτησης, με βάση την απόφαση του ΣτΕ η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το άλλο σκέλος της απόφασης

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο σκέλος της απόφασης που απέρριψε το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη. «Τώρα, υπάρχει και ένα άλλο σκέλος της απόφασης και είναι σημαντικό ότι το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η προσβαλλόμενη πράξη κατά το μέρος που απέρριψε το αίτημα του αιτούντος, να ενημερωθούν, δηλαδή, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αν θυμάστε που είχε πει και για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης για την άρση στο απόρρητο των επικοινωνιών, αιτιολογείται νομίμως, ο δε αντίθετος λόγος, ο λόγος περί του αντιθέτου ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, δηλαδή εν μέρει την απορρίψει κιόλας».

«Άρα για να καταλαβαίνουν οι ακροατές, αυτό που λένε ότι κατέρρευσε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση μετά από τα γεγονότα του 2022, αποδεχόμενοι ότι πρέπει να έχουμε μια πιο αυστηρή ρύθμιση, την οποία ψηφίσαμε, δεν ευσταθεί, δεν προκύπτει από την απόφαση. Είναι αναμενόμενο προφανώς, το είχαμε πει και εμείς ότι ο νόμος του 2021 ήταν ελλιπής. Ήταν ένας νόμος ο οποίος έπρεπε να αλλάξει, τον αλλάξαμε και από κει και πέρα βέβαια αυτό η απόφαση επί της ουσίας το επικυρώνει.

Οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε ότι υπήρχε ζήτημα ήμασταν εμείς, ο πρωθυπουργός. Θυμάστε και το διάγγελμα που έβγαλε τον Αύγουστο του 2022. Άμεση ανάληψη ευθύνης, άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, να αλλάξει η νομοθεσία. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Είπαμε ότι το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς περί καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης έπρεπε να αλλάξει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε, αυστηρότερα φίλτρα, αυστηρότερη νομοθεσία. Για αυτό ακριβώς μάλιστα υπήρχε και αυτή η άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης. Εμείς δεν είμαστε μια Κυβέρνηση που προσπαθούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο αλλά ούτε διαβάζουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων όπως μας συμφέρουν. Την πραγματικότητα αντιμετωπίσαμε και αυτή την πραγματικότητα εν τοις πράγματι επιβεβαιώνει και αυτή η απόφαση», κατέληξε.