Οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, δόθηκαν στην ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της άγριας δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Όπως μεταδίδεται, για κάθε καταγγελία πλέον αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

Ένα από τα μέτρα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για κάθε θύμα θα πρέπει να διασφαλίζεται ασφαλή μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για την ζωή του». Να σημειωθεί ότι για το εν λόγω μέτρο δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο «ασφαλής χώρος».

Οι οδηγίες

Οι τέσσερις βασικές προσθήκες που αποφασίσθηκαν σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι:

  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
  • Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού
  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να ενσκήπτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», ανέφερε.