Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επέλεξε για να αναφερθεί στην εθελοντική στράτευση των ελληνίδων, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωση το ΓΕΕΘΑ για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο Δένδιας αποκάλυψε το πλαίσιο στο οποίο βλέπει τις γυναίκες, εφόσον το επιθυμούν, να εντάσσονται στο στρατό των πολιτών, με δεδομένο και το γεγονός ότι όπως είπε «η  συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον  ένοπλο πολίτη».

Σημειώνοντας ότι ο κορμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των στελεχών, ο Δένδιας με το βλέμμα στην Τουρκία, σημείωσε ότι «στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο,   έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11- 12 εκατομμύρια».

Για να προσθέσει ότι η απλή αριθμητική «μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών».

Δεν μπορείς να εξαιρείς τον μισό πληθυσμό

Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, σύμφωνα με τον Δένδια είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον  μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.

Αυτό κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. «Με την προσφυγή και στον  γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας)  είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας» όπως είπε.

Όπως είπε ο Δένδιας ο νόμος υπάρχει, είναι το 705/1977 και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι «πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική –  επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών».

Η αρχική σκέψη

Η αρχική σκέψη αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Υπουργό και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο σύμφωνα με το Δένδια να εξεταστεί ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος «να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης». Περιγράφοντας το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό υποστήριξε ότι η αρχή θα μπορούσε να γίνει από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες «θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».