Η κλεψύδρα αδειάζει για τους φορολογουμένους που απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα το 2023 αλλά και για όσους θέλουν να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους στο Ε9 για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα ΕΝΦΙΑ.

Ο χρόνος για αλλαγές στο Ε9 λήγει αύριο, με τους φορολογουμένους να έχουν τη δυνατότητα να «ξεφουσκώσουν» τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων.

Λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν τους κωδικούς του Ε9 όπου καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση και αν διαπιστώσουν διαφορές με τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από όσους είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2023 (πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια).

11 μηνιαίες δόσεις

Φέτος το νέο ραβασάκι του φόρου ακινήτων θα φτάσει στους φορολογουμένους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα, καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., φορολογούνται με έκπτωση 90%, ενώ τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.