Σε νέα περιδίνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εσωκομματική αντιπαράθεση κλιμακώνεται με αφορμή τον αιφνιδιασμό του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη, για το όνομα και την ταυτότητα του κόμματος.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο έφεραν τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε επί σχεδόν έξι ώρες χθες Δευτέρα (19/02), απόντος του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ήταν στο Λονδίνο και δεν συμμετείχε ούτε διαδικτυακά.  Αντίθετα, επέλεξε να τους απευθυνθεί με μια μακροσκελή επιστολή, καλώντας τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να σταματήσουν «να κυνηγούν χίμαιρες», δείχνοντας τους ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει όπως εκείνος κρίνει.

Η εκρηκτική συνεδρίαση έληξε χωρίς απόφαση, και το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, παρουσία, πλέον και του προέδρου του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκδήλωση του LONDON SCHOOLS OF ECONOMICS

Οργή

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να φανεί αν η κρίση που ξέσπασε, θα επιδεινωθεί ή αν θα υπάρξει μια ανακωχή, έστω και πρόσκαιρη, παραπέμποντας το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη. Με βάση τις δηλώσεις, ωστόσο, των μελών, δεν προκύπτει ότι τα μέλη του οργάνου θα προσέλθουν με κοινή θέση. Άλλωστε, ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Σειρά στελεχών εξάλλου, με παρεμβάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης άφησαν και σήμερα, σαφέστατες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ενδεικτικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη διαφωνία του για την κατάθεση του ερωτηματολογίου λίγο πριν το συνεδρίου και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο». Παράλληλα χαρακτήρισε «λάθος» τον τρόπο που άνοιξε αυτή η συζήτηση κι αυτό που ήταν δεύτερο λάθος ήταν η επιστολή προς όλα τα μέλη της ΠΓ, που πάει σε μία κατεύθυνση «επίθεσης δύναμης».

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του για τον κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα». Ωστόσο σημείωσε ότι «το διαζύγιο δεν δίνει πάντα τη λύση».

Ραγκούσης: Αβάσιμη η επιστολή Κασσελάκη

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, που διαφώνησε με την επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μέλη της ΠΓ.

«Δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο της επιστολής Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες» είπε μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε: «ο πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στην κυρία Γεροβασίλη αλλά συνολικά στα μέλη της ΠΓ. Εμείς οι 17 που ζητήσαμε τη συνεδρίαση του οργάνου δεν είχαμε συγκεκριμένη ατζέντα».

«Ήταν εντελώς λάθος και αβάσιμη η επιστολή του κ. Κασσελάκη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μην δίνονται αφορμές» είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγορεί για κάτι που δεν υφίσταται. «Αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε.

Νίκος Παππάς: Η βάση δεν είναι για δειγματοληψία – Να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα το ερωτηματολόγιο

Την ανάγκη να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια επαρκή συλλογική λειτουργία, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο τρόπο με τον οποίο το ερωτηματολόγιο, τέθηκε στη βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη,  «θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να πάει στη βάση με δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων της βάσης. Η βάση δεν είναι για δειγματοληψία», σημείωσε.

Ο μετασχηματισμός και τα βήματα που κάναμε είχαν το νόημα ότι η ηγεσία πρέπει να δεσμεύεται από τη γνώμη της βάσης και όταν απευθύνεσαι στη βάση δεν απευθύνεσαι για να πάρεις μία αίσθηση. Απευθύνεσαι με πάρα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και οι απαντήσεις της βάσης σε δεσμεύουν ως ηγεσία», εξήγησε ο κ. Παππάς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το περασμένο διάστημα έγιναν αρκετές αλλαγές στο κόμμα και πως αυτό δεν έγινε ανώδυνα. «Κάποιοι μάλιστα δεν το άντεξαν και έφυγαν από το κόμμα», είπε και εκτίμησε πως θα υπάρξει επούλωση.

Σε ερώτηση για το αν έπειτα από πέντε μήνες έχει μετανιώσει που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε αρνητικά. «Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική για το κόμμα μας», τόνισε.

Ο Νίκος Παππάς

Ζαχαριάδης: Δεν εκλέξαμε μονάρχη, αλλά πρόεδρο

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, έθεσε ζήτημα πολιτικής πορείας, προσανατολισμού και συντεταγμένης ανάκαμψης, με τέλος της εσωστρέφειας. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη. «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ,  προσθέτοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αγνοεί τα κομματικά όργανα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη.

Πέτρος Παππάς: Αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπάρξει εκτόνωση, ενώ χαρακτήρισε αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ, το ερωτηματολόγιο αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια ότι έχει περάσει μια πολύ μεγάλη περιπέτεια με όλα αυτά τα οποία συνέβησαν με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή της νέας ηγεσίας. Προσπαθούμε όλοι και εγώ προσωπικά, να συμβάλουμε σε μια καλή προσπάθεια για την επόμενη περίοδο», είπε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ο Πάνος Ρήγας, μέλος Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τις δομές δεν τις διαλύουμε, τις βελτιώνουμε»

«Ήρθε ή ώρα να ξεριζώσουμε το ζιζάνιο της διχόνοιας», ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, τονίζοντας πως το κόμμα θα πρέπει να είναι σοβαρό, αξιόπιστο και να σταματήσει την εσωστρέφεια.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις δομές του κόμματος είπε πως «ένα κόμμα, όταν διέρχεται μία κρίση και προέρχεται από μία εκλογική ήττα, έχει μία διαδικασία που προκύπτει ένας νέος πρόεδρος. Για παράδειγμα, δεν θα είχε προκύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016 στην ηγεσία της ΝΔ εάν λειτουργούσαν οι δομές σωστά».

«Τις δομές του κόμματος δεν τις διαλύουμε, τις βελτιώνουμε», κατέληξε ο κος Καραμέρος.

Κούλογλου: Αναπόφευκτο το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο Στέλιος Κούλογλου, ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής ( προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ)  ανέφερε ότι «Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτο, έχει ήδη συντελεστεί με την εκλογή του κ. Κασσελάκη.»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα  είπε ότι«η εκλογή του στην πραγματικότητα ήταν μια ομαδική αυτοκτονία. Ξέρετε, αυτό συμβαίνει σε οργανώσεις ή σε κλειστά συστήματα, γενικά σε θρησκευτικές ομάδες που περιμένουν κάτι να γίνει, ένα γεγονός που θα τους πάει στον παράδεισο και όταν αυτό δεν έρχεται, αυτοκτονούν μαζικά».

Εκτίμησε δε, «ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός για να γίνει το συνέδριο. Διότι, μετά, στην ουσία θα είναι παραδοχή ότι κλείνουμε το μαγαζί αν δηλαδή δεν γίνει το συνέδριο. Επομένως, θα υπάρξει ένα είδος νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με αυτή την κατάσταση που θα καταλήξει».