Το σύστημα Starlink του Έλον Μασκ χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες ζώνες της Ουκρανίας προκειμένου να εξασφαλίσουν δορυφορικό διαδίκτυο, σύμφωνα με την κύρια υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του Κιέβου.

Σημειώνεται ότι αρχικά η υπηρεσία αυτή είχε διατεθεί στην Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Από την πλευρά της η Starlink δηλώνει ότι δεν έχει κανενός είδους επιχειρηματικές σχέσεις με την κυβέρνηση ή τον στρατό της Ρωσίας.

Τι λέει το Κίεβο

«Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χρήσης των συγκεκριμένων συσκευών από τους Ρώσους κατακτητές. Αρχίζει να αποκτά συστημικό χαρακτήρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Andriy Yusov.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ανέφερε ότι τα τερματικά χρησιμοποιούνται από μονάδες όπως η 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ρωσίας, η οποία μάχεται κοντά στις πολιορκημένες πόλεις Κλιστσίεφκα και Αντρίεφκα στην μερικώς κατεχόμενη ανατολική περιοχή του Ντανιέτσκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο ουκρανικές κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το Starlink σε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι υπέκλεψαν μια συνομιλία μεταξύ δύο Ρώσων στρατιωτών που συζητούσαν για τη δημιουργία των τερματικών σταθμών. Ως αποδεικτικό στοιχείο, ανέβασαν τη σχετική συνομιλία στο Telegram.

Από τις ουκρανικές αρχές δεν δόθηκε κάποια ερμηνεία ως προς το πώς τα εν λόγω τερματικά περιήλθαν στα χέρια των Ρώσων – αν δηλαδή τα προμηθεύτηκαν από το εξωτερικό ή αν τα απέσπασαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η αντίδραση της Starlink

Η Starlink ανακοίνωσε στις 8 Φεβρουαρίου ότι τα τερματικά της δεν ήταν ενεργά στη Ρωσία και ότι η SpaceX δεν είχε ποτέ πουλήσει ή προωθήσει την εν λόγω υπηρεσία στη Ρωσία, ούτε είχε στείλει εξοπλισμό σε τοποθεσίες στη Ρωσία.

Πάντως σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X, η Starlink δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση τους σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

«Εάν η SpaceX λάβει γνώση ότι ένα τερματικό της Starlink χρησιμοποιείται από ένα μέρος στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή το οποίο δεν είναι εξουσιοδοτημένο, διερευνούμε τον ισχυρισμό και λαμβάνουμε μέτρα για την απενεργοποίηση του τερματικού, εάν οι ισχυρισμοί επιβεβαιωθούν», ανέφερε.

Πηγη: ot.gr