H Volvo ανακοίνωσε το λανσάρισμα του μικρού της EX30, του νέου ηλεκτρικού που ανήκει στην κατηγορία B-SUV, όντας μια premium πρόταση που κρύβει εξαιρετικές επιδόσεις και τεχνολογική αρτιότητα.

Στην πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του, το σουηδικό μοντέλο αποτέλεσε μια έκπληξη, χάρη στο εξαιρετικό του στήσιμο στο δρόμο, το υποδειγματικό του τιμόνι και τις επιδοσεις που ακόμη και στη βασική έκδοση των 272 ίππους – έχει και έκδοση με την κορυφαία των 428 ίππων! – σου δίνει μια δυνατή αίσθηση ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν υστερούν σε τίποτα. Ούτε σε αυτονομία, ούτε σε επιδόσεις! Σε διαστάσεις, είναι μήκους 4,223 μέτρων, πλάτους 1,837 και ύψους 1,555 με το μεταξόνιό του να είναι στα 2,650 μέτρα και η απόσταση από το έδαφος 17,7 εκατοστά. Σχεδιαστικά σε κερδίζει και όντως στο δρόμο δείχνει μεγαλύτερο.

Στο εσωτερικό του το μίνιμαλ είναι το κυρίαρχο στοιχείο, αφού απουσιάζουν τα μπουτόν και όλα τα χειρίζεσαι από την κάθετα τοποθετημένη οθόνη των 12,3’’ η οποία συνεργάζεται σε επίπεδο συνδεσιμότητας 5G με την Google, την Apple και την Qualcomm και μέσω της οποία γίνεται ο έλεγχος όλων των λειτουργιών.

Πάρτι συστημάτων υποβοήθησης κάνει το νέο μοντέλο, όπου  εξοπλισμός περιλαμβάνει 26 συστήματα υποβοήθησης οδήγησης για τις βασικές εκδόσεις, φτάνοντας τα 31 στις κορυφαίες, καθώς και προηγμένες λειτουργίες συνδεσιμότητας μέσω Android.

Στα νέα συστήματα περιλαμβάνεται ένα νέο, που ειδοποιεί τους επιβάτες για ποδήλατα, πεζούς ή οχήματα που πλησιάζουν όταν κινείσαι ή σε περίπτωση που θελήσει κάποιος από τους επιβάτες να ανοίξει πόρτα του αυτοκινήτου.

Το νέο EX30 προσφέρεται σε δύο εκδόσεις Single Motor με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς και την ισχύ να βρίσκεται και στις δύο στους 272 ίππους, όπου η μία έχει αυτονομία 344 χιλιόμετρα και η δεύτερη 475 χιλιόμετρα. Στην κορυφή δεσπόζει η Twin Motor η οποία είναι τετρακίνητη αποδίδει 428 ίππους και η αυτονομία της φτάνει τα 450 χιλιόμετρα, ενώ τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε μόλις 3,6’’.

Ταχεία είναι κα η φόρτιση, όπου οι εκδόσεις πμε την μπαταρία NMC απαιτούν από το 10% έως το 80% της χωρητικότητας τους σε φορτιστή DC ισχύος 175 kW σε 26’. Η μικρότερη μπαταρία τεχνολογίας LFP, δέχεται ισχύ μέχρι 150 kW και χρειάζεται επίσης γύρω στα 26’ για να ολοκληρώσει την ίδια φόρτιση

Οι τιμές για το Volvo EX30 ξεκινούν από 37.572 ευρώ, – είναι διαθέσιμο για online παραγγελίες και η προαναφερθείσα τιμή πέφτει στα 29.572 ευρώ με την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά II» – ενώ η  έκδοση με την μεγαλύτερη μπαταρία  ξεκινά από 42.966 ευρώ και την τετρακίνητη έκδοση από 49.352 ευρώ.