Μια ομάδα νοτιοκορεατών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο σκηνοθέτης Bong Joon-ho, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του ηθοποιού Lee Sun-kyun τον περασμένο μήνα.

Ο Lee, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, Παράσιτα, του Bong, πέθανε τον περασμένο μήνα, αυτοκτονώντας, σε ηλικία 48 ετών.

Ο ηθοποιός βρισκόταν τότε υπό έρευνα για υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών και σύμφωνα με πληροφορίες είχε ανακριθεί από την αστυνομία για 19 ώρες το Σαββατοκύριακο πριν από το θάνατό του.

Ο Lee βρισκόταν τότε υπό έρευνα για υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών / Photo: Wikimedia Commos

Να διερευνηθεί ο τρόπος

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Σεούλ η νεοσύστατη Ένωση Αλληλεγγύης Πολιτιστικών Καλλιτεχνών, πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες της βιομηχανίας ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας ζήτησαν να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης χειρίστηκαν τον θάνατό του, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω τέτοιες τραγωδίες.

Η άνευ προηγουμένου επίδειξη ενότητας και κριτικής αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στη σκηνή της ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας, όπου οι διασημότητες βρίσκονται συχνά στο έλεος του αμείλικτου δημόσιου ελέγχου. Ακόμα και μικρά λάθη κινδυνεύουν να καταστρέψουν την καριέρα τους με ελάχιστα περιθώρια ανάκαμψης ή επιστροφής.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Παράσιτα, Bong Joon-ho, ζητά έρευνα / Photo: Wikimedia Commons

Δεν ήταν ο μόνος

Ένας σημαντικός αριθμός διασημοτήτων της Νότιας Κορέας, ιδίως αστέρες της ποπ και ηθοποιοί, έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Moonbin, Haesoo και Jonghyun.

«Ζητάμε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα από τις αρχές για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραλείψεις στην αστυνομική ερευνητική διαδικασία», δήλωσε ο Bong, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές διαρροές προς τον Τύπο κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον Lee, η οποία είδε ανελέητη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ώρα αιχμής, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Ο Lee δήλωσε ότι εξαπατήθηκε για να πάρει τα ναρκωτικά και την περασμένη Παρασκευή, η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία της Ιντσέον παρέπεμψε δύο γυναίκες στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα και πιθανή απαγγελία κατηγοριών για εκβιασμό για 350 εκατ. γουόν.

Την Παρασκευή, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Yoon Jong-shin αναρωτήθηκε εάν η κάλυψη του εκλιπόντος ηθοποιού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γινόταν με γνήσιο, δημόσιο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση του δικαιώματος του κοινού να γνωρίζει

«Ήταν δικαιολογημένη η μεροληπτική αναφορά, δίνοντας έμφαση στην προσωπική ζωή ενός ατόμου αποκλειστικά και μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως δημόσιο πρόσωπο στη βιομηχανία του θεάματος. Υπήρξαν αδικαιολόγητα αιτήματα προς την αστυνομία για την τοποθέτηση του θανόντος στην πρώτη γραμμή λόγω της ιδιότητάς του ως δημόσιο πρόσωπο στη βιομηχανία του θεάματος;», διερωτήθηκε.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Τον κρεμάσανε στα μανταλάκια

Ο Lee είχε ζητήσει να είναι κλειστή για τον Τύπο η τελική του ανάκριση από την αστυνομία, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Καθώς έφτασε στο αστυνομικό τμήμα του Ιντσέον για την ανάκρισή του, παρέλασε μπροστά στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσίευσαν κομμάτια σχετικά με την ύποπτη χρήση ναρκωτικών που περιείχαν λεπτομέρειες άσχετες με την έρευνα.

Μετά το θάνατό του, ορισμένα μέσα διέρρευσαν λεπτομέρειες από το υποτιθέμενο σημείωμα αυτοκτονίας του, παρά την αντίθεση της οικογένειας του Lee.

Η ομάδα καλλιτεχνών κάλεσε όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα KBS, να διαγράψουν άρθρα που, όπως υποστήριξαν, δεν συνιστούσαν υπεύθυνη ενημέρωση και κάλεσε την κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση να εξετάσουν τους ισχύοντες νόμους που προστατεύουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα των καλλιτεχνών».

Οι ηθοποιοί Choi Deok-moon και Kim Eui-sung, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών και καλλιτεχνικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Busan με μεγάλη επιρροή και της Συντεχνίας Σκηνοθετών της Κορέας, ήταν επίσης μεταξύ της ομάδας που μίλησε την Παρασκευή.

Αφού η κυβέρνηση του προέδρου Yoon Suk Yeol ξεκίνησε την πάταξη των ναρκωτικών μετά τη συντριβή του πλήθους στο Itaewon το 2022 -η οποία αποδόθηκε σε υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών- ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός διασημοτήτων της Νότιας Κορέας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για υποτιθέμενη, παράνομη χρήση ναρκωτικών.

*Με στοιχεία από theguardian.com