Κατηγορηματικά αρνητικός για οποιαδήποτε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη τριετία δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ Ελένη Στεργίου και Γιάννη Αγουρίδη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι, με βάση το ισχύον σύστημα, ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο ζωής και αναλόγως προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Λόγω κορωνοϊού, είπε ο υφυπουργός, υπήρξαν ανατροπές στα δεδομένα. Πάντως, για το ενδεχόμενο αυξήσεων των ορίων, τόνισε: «την επόμενη τριετία κατηγορηματικά όχι».

Επαγγελματικά ταμεία

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε επίσης έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, αλλά και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων σε αυτά έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ Ελένη Στεργίου και Γιάννη Αγουρίδη.

Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης και να βάλει στέρεες βάσεις, αφενός, όπως εξήγησε, γιατί δίνει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους συνταξιούχους, αφετέρου γιατί αυτά τα ταμεία μαζεύουν αποταμίευση. Επιπλέον, επεσήμανε ο κ. Τσακλόγου, «εάν δούμε τον μέσο όρο, οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών ταμείων είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των διανεμητικών ταμείων –όπως είναι το δικό μας- και ειδικά γηρασμένων κοινωνιών».

Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται αλλαγές σε 3 κατευθύνσεις: πρώτον στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της δημιουργίας αυτών των ταμείων, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, δεύτερον επιτρέποντας να γίνουν πολυεργοδοτικά ταμεία από διαφορετικούς κλάδους και τρίτο αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στα επαγγελματικά ταμεία, ενισχύοντας ζητήματα όπως η εποπτεία η οποία από το 2025 περνάει στην ΤτΕ.

Φωτο: Δημήτρης Μιχαλάκης

Δημογραφικό

Αναφερόμενος στο δημογραφικό και κατά πόσον προβληματίζει την κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να μην προβληματίζει στον βαθμό, πολύ περισσότερο, που ο πυρήνας του συστήματος είναι διανεμητικός. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως τα επόμενα χρόνια, «ίσως και 10ετία», όπως είπε, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Την εκτίμηση αυτή την απέδωσε στο ακόμη υψηλό ποσοστό ανεργίας που δημιουργεί περιθώρια να μπουν άνεργοι στην εργασία,  στο κλείσιμο της πρόωρης συνταξιοδότησης κατά την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθιστώντας πρακτικά δύσκολο το να βγει κάποιος στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη και τρίτον στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό που σημαίνει άλλη μια πηγή εισφορών.

Τέλος, πρόσθεσε, έχουμε την απασχόληση συνταξιούχων είτε σε πλήρη είτε σε μερική απασχόληση, που με τις νέες διατάξεις αίρονται τα αντικίνητρα για να εργαστεί ένας συνταξιούχος.

Μείωση εισφορών

Σε σχέση με τη μείωση των εισφορών, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τις εισφορές κατά μια ακόμη ποσοστιαία μονάδα το 2025 και μισή το 2027.

Εκτίμησε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2024 και, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής είπε συνοπτικά: «Μόνιμες βελτιώσεις, μόνιμα μέτρα, έκτακτες βελτιώσεις έκτακτα μέτρα».

πηγή: ot.gr