Μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίζοντας χρονικό όριο παραμονής στην καθολική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας θα περιορίζεται στους τέσσερις μήνες και η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα διακόπτεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν προχωρά σε τακτοποίηση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA) που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης, συνήθως λόγω οφειλών, έως ότου βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε αυτή βρίσκουν καταφύγιο κυρίως κακοπληρωτές καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι και αγνώστων στοιχείων, τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.

Διακανονισμός

Πλέον, ο προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας θα ενημερώνει τον πελάτη έναν μήνα πριν από τη συμπλήρωση του τετραμήνου ότι επίκειται υποβολή δήλωσης παύσης εκπροσώπησής του, λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα τον καλεί να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με κάποιον πάροχο ρεύματος της επιλογής του.

Μετά την πάροδο των τεσσάρων μηνών, για πελάτες που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας, ο προμηθευτής θα υποβάλλει δήλωση παύσης εκπροσώπησης στον ΔΕΔΔΗΕ. Για όσους καταναλωτές βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας, ο υπολογισμός του μέγιστου χρονικού διαστήματος των τεσσάρων μηνών θα εκκινεί από την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης.

Οπως τονίζεται, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, με φόντο τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες έως και τον περασμένο Αύγουστο ήταν στα 2,8 δισ. ευρώ.