Ακόμα ένα σοβαρό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σήμερα (1/12) το πρωί σε σχολείο στην περιοχή της Μεσσήνης.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ένας 14χρονος μαθητής της Γ τάξης, στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, διαπληκτίστηκε στο προαύλιο του σχολείου, για άγνωστη αιτία με συμμαθητή του και του επιτέθηκε με αναδιπλούμενο σουγιά τραυματίζοντάς τον.

Το 14χρονο επίσης αγόρι, διακομίστηκε σύμφωνα με την ΕΡΤ,  στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου με ελαφρά τραύματα, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή του 14χρονου που έφερε τον σουγιά καθώς και των γονιών του.

Καθημερινό φαινόμενο

Οι βίαιες επιθέσεις με θύματα παιδιά και εφήβους και δράστες συνομηλίκους τους έχουν κατακλύσει τις τελευταίες εβδομάδες την ατζέντα των μέσων ενημέρωσης, καθώς, βάσει και των στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., εμφανίζουν εκθετική αύξηση, όπως έχει γράψει το in. Οι ανήλικοι παραβάτες, προειδοποιούν οι ειδικοί, εμφανίζουν συχνά σημάδια εθισμού σε συγκεκριμένες μορφές βίας και παραβατικότητας.

Παράλληλα, συμβαδίζοντας με τις επιταγές της –ψηφιακής – εποχής, συνηθίζουν να καταγράφουν τις επιθέσεις τους με τα κινητά τους, κοινοποιώντας τες εν συνεχεία στον περίγυρό τους, σε μια λανθάνουσα επίδειξη ισχύος και επιβολής.

Eξετάζοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνεται μια απότομη κλιμάκωση, με αφετηρία την περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Από τότε, τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους δράστες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Συγκεκριμένα, οι κλοπές και η πρόκληση σωματικών βλαβών από ανηλίκους κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των ποινικά κολάσιμων πράξεων που καταγράφονται.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2022 η ΕΛ.ΑΣ. επιλήφθηκε 828 περιπτώσεων κλοπών από ανηλίκους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας από άτομα κάτω των 18 ετών ανήλθαν σε 1.171. Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονιές είναι 41%.

Σε ό,τι αφορά την πρόκληση σωματικών βλαβών, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 καταγράφηκαν 146 περιστατικά, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2023, τα περιστατικά αυτά ανήλθαν σε 233, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 61,5%.