Ο χειμώνας έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις στρατιωτικές νίκες της Ρωσίας τόσο επί του Ναπολέοντα Βοναπάρτη όσο και απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. Τώρα, η Ουκρανία μετά από δύο ολόκληρα χρόνια πολέμου φοβάται ότι το ίδιο θα συμβεί και στα δικά της στρατεύματα, όχι μόνο εξαιτίας των σκληρών καιρικών συνθηκών, αλλά και γιατί οι συνεχιζόμενες απώλειες στα πεδία των μαχών έχουν ρίξει το ηθικό τους στα τάρταρα, ενώ ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή καθυστερεί ακόμα περισσότερο την πολύ αναγκαία παράδοση οπλισμού.
«Στο τέλος του περασμένου χρόνου και στην αρχή του τρέχοντος έτους, υπήρχε μεγάλη ευφορία (για την πολυσυζητημένη εαρινή ουκρανική αντεπίθεση που δεν κατάφερε να διαπεράσει τη ρωσική στρατιωτική αποφασιστικότητα). Σήμερα έχουμε πάει στο άλλο άκρο, και νομίζω ότι θα δούμε πολλά πάνω και πολλά κάτω για αρκετό καιρό ακόμη», εκτίμησε στον Guardian ο Μπάρτος Τσιχότσκι, που τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε τέσσερα χρόνια ως πρεσβευτής της Πολωνίας στο Κίεβο.
Ζητείται έναρξη διαπραγματεύσεων
Όσο η ουκρανική κούραση μεγαλώνει και ο χειμώνας πλησιάζει κουβαλώντας τις σίγουρες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές ύψιστης σημασίας για τους στρατιώτες και τους πολίτες, τόσο εξανεμίζεται η ελπίδα που επικρατούσε πριν από 6 μήνες ότι το Κίεβο θα έδιωχνε τις δυνάμεις της Μόσχας από το Ντονμπάς και την Κριμαία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι φωνές που τάσσονται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, με δεδομένο τον φόβο ότι ένα τέτοιο ρίσκο θα ωφελήσει αποκλειστικά και μόνο τη Ρωσία και ουδόλως την Ουκρανία.
Ukrainian optimism fades at start of another winter of war https://t.co/aege9Vznr4 pic.twitter.com/VR3DEGgWLt
— Guardian Weekly (@guardianweekly) November 20, 2023
«Δεν θα είναι η νίκη που ονειρευτήκαμε και θα πάρει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι πιστεύαμε» λέει ο Βολοντίμιρ Ομελιάν, πρώην υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας. «Η επιλογή είναι πολύ απλή. Εάν είμαστε έτοιμοι να στείλουμε άλλους 300.000 ή 500.000 Ουκρανούς στρατιώτες για να καταλάβουμε την Κριμαία και να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς, και αν πάρουμε τον κατάλληλο αριθμό αρμάτων μάχης και F16 από τη Δύση, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Αλλά δεν βλέπω 500.000 επιπλέον Ουκρανούς έτοιμους να πεθάνουν και δεν διακρίνω την ετοιμότητα της Δύσης για την αποστολή των όπλων που χρειαζόμαστε», προσθέτει ο ίδιος. Οι Ουκρανοί πολίτες, πάντως, που ξέρουν καλά ότι όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στο Κρεμλίνο, διαρκής ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει, είναι αντίθετοι, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ιδιαίτερα αν αυτές καταλήξουν σε απώλειες εδαφών.
Λιγοστεύουν οι επιλογές
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει επιλογή για πραγματικές διαπραγματεύσεις. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πετύχουμε είναι μια επιχειρησιακή παύση. Η Ρωσία θα την χρησιμοποιούσε για να βελτιώσει σημαντικά τον στρατό της, να δρομολογήσει νέα κινητοποίηση και στη συνέχεια να ξεκινήσει ξανά τον πόλεμό της, με ακόμη πιο τραγικές συνέπειες για την Ουκρανία», είναι το σχετικό σχόλιο του Μιχάιλο Ποντολιάκ, συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Με δεδομένο ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον επόμενο Νοέμβριο μπορούν να ανεβάσουν στην εξουσία τον Ντόναλντ Τραμπ, που θα σταματήσει αυτοστιγμεί την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά και η αντίστοιχη αναμέτρηση στην εμπόλεμη χώρα τον Μάρτιο δεν αποκλείει μια ήττα του Ζελένσκι στα βήματα του Τσόρτσιλ, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα…