Διαβάζουμε στο Europeans Medicines Agency: «τα γενόσημα φάρμακα είναι φάρμακα που αναπτύχθηκαν έτσι ώστε να είναι πανομοιότυπα με φάρμακα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας («φάρμακα αναφοράς»).Ένα γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια δραστική ουσία (και πέραν της μίας) με το φάρμακο αναφοράς και χορηγείται στην ίδια δόση για τη θεραπεία της ίδιας ασθένειας με το φάρμακο αναφοράς. Ωστόσο, τα γενόσημα φάρμακα και τα φάρμακα αναφοράς μπορεί να διαφέρουν ως προς την ονομασία, την εμφάνιση (για παράδειγμα το χρώμα ή το σχήμα) και τη συσκευασία τους. Ένα γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια ποσότητα δραστικής ουσίας με το φάρμακο αναφοράς.».

Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι είτε πρωτότυπο είτε γενόσημο, εφόσον όλα περνάνε από τακτικούς τυπικούς ελέγχους, είναι κατάλληλα για θεραπεία. Σε αυτό το σημείο, αντιλαμβανόμαστε ότι τα γενόσημα φάρμακα μπορεί να είναι η λύση, κάθε φορά που τυχαίνουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, με κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά. Το ζήσαμε όλοι έντονα τον καιρό της πανδημίας.

Αν κάποιους παραξενεύει, ή ακόμα δημιουργεί ανασφάλεια, η διαφορά στην τιμή τους, είναι απλά γιατί η παραγωγή τους δεν απαιτεί προηγούμενη μακροχρόνια έρευνα και ανάπτυξη από κάποια εταιρεία, που σημαίνει μεγάλο κόστος που πρέπει με την κυκλοφορία του να καλυφθεί. Φανταστείτε ότι στην Ελλάδα η τιμή τους καθορίζεται στο 65% της τιμής του πρωτότυπου.

Επιπροσθέτως, ένα γενόσημο φάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα, σημαίνει αυτόματα για τον κάτοικο της χώρας ότι έχει πρόσβαση σε οικονομικά και ασφαλή φάρμακα, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από διεθνείς συγκυρίες του κλάδου.

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Ότι ένα ελληνικό γενόσημο φάρμακο μπορεί να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τον ασθενή κάτοικο της χώρας και μάλιστα σε τιμή πολλές φορές θεαματικά πιο χαμηλή, που σημαίνει ότι αυτό το φάρμακο είναι ουσιαστικά προσβάσιμο σε όλους.

Μία τέτοια εγχώρια επιτυχία έχει καταφέρει η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEΕ, που κοντά 60 χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων. Μάλιστα, η εταιρεία έχει αποφασίσει να αναπτύσσει 21 νέα γενόσημα προϊόντα κάθε χρόνο και να τα παρουσιάζει στη διεθνή αγορά μόλις λήξει η άδεια της ευρεσιτεχνίας. Αυτό σημαίνει για όλους εμάς 21 σημαντικά πιο οικονομικά φάρμακα κάθε χρόνο!

Η εταιρεία δεν σταματάει εκεί καθότι προωθώντας πλήθος από ερευνητικά έργα στοχεύει να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους ομίλους στη διεθνή φαρμακευτική αγορά, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 85 χώρες ήδη. Σε αυτό, πρωταγωνιστής είναι το εργαστήριο R&D της DEMO που είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όργανα και διαθέτει ερευνητές με άριστη ακαδημαϊκή κατάρτιση (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν Ph.D από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης) και κορυφαίους απόφοιτους των Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Η υγεία είναι πολύτιμη αλλά ευμετάβλητη, όπως έλεγε και ο Πλούταρχος. Για αυτό θα πρέπει να δίνεται η κατάλληλη σημασία, αξία και υποστήριξη σε προϊόντα όπως τα γενόσημα φάρμακα που μπορεί να γίνουν η λύση σε μία κρίση και η επιλογή για τους οικονομικά ασθενέστερους.