Προειδοποίηση για εν δυνάμει

Υπάρχουν δύο θεωρίες για τους «εν δυνάμει»: η μία είναι πως τα κάστρα πέφτουν από μέσα – άρα είναι καλύτερο να μένεις, πάντα να μένεις, όσο κι αν διαφωνείς. Η άλλη λέει πως κάποια στιγμή δεν έχει σημασία η υπομονή, γιατί το σημείο είναι πια οριακό. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, καμία από τις δύο θεωρίες δεν έχει σημασία. Αυτό που συζητιόταν χθες μέσα και έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όποιος μείνει και «δημιουργεί προβλήματα» (δηλαδή αν έχει άποψη) επί της ουσίας υπονομεύει την προσπάθεια των ευρωεκλογών. Και το ίδιο είπε και ο Κασσελάκης στην ομιλία του.

Το «Θείο Βρέφος»

Αυτοί που φεύγουν, από την άλλη, είναι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την υστεροφημία τους. Η αφωνία του Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε απαρατήρητη από τα χθεσινά πηγαδάκια. Ομως ίσως το πιο κρίσιμο γι’ αυτόν ακούστηκε λίγο πριν από τις αποχωρήσεις των ομάδων Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και της Ομπρέλας: «Το πρόβλημα είναι ότι ακολουθούσαμε τυφλά το “Θείο Βρέφος”. Και τώρα το πληρώνουμε», είπε ένας εξ αυτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση πίσω από την πόρτα, ακούγοντας τον Παναγιώτη Ρήγα, από το προεδρείο, να προσπερνάει το θέμα του δημοψηφίσματος σαν να μην υφίσταται.

Βλέπουν κύκλους

«Δεν υπάρχει στενός κύκλος», επανέλαβε τρεις φορές ο Κασσελάκης μέσα στο διήμερο. Στην πράξη, βέβαια, κύκλοι μάλλον υπάρχουν. «Κύκλοι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» ενημέρωσαν πως ο Κασσελάκης τηλεφώνησε όντως στην Εφη Αχτσιόγλου. Και, ως δηκτική αντίστιξη, «κύκλοι κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου» μίλησαν για αναπάντητη κλήση από άγνωστο αριθμό.

Οργανωτικό μπάχαλο

Πόσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν μέσα στην αίθουσα; Το Σάββατο το μεσημέρι, περιμένοντας τον Κασσελάκη να ξεκινήσει την ομιλία του, κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα. Το  Σάββατο το απόγευμα, το ίδιο – ποιος ξέρει; Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μέτρησε. Γι’ αυτό και όταν αποχώρησαν οι ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενες για όσα είχαν συμβεί με το ψήφισμα για το δημοψήφισμα, κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα πόσοι είχαν περάσει την πόρτα της εξόδου. Τρία διαφορετικά νούμερα ακούστηκαν, από τρεις διαφορετικές μεριές. Και δεν μάθαμε με βεβαιότητα.