Σαν να μην πέρασε μια μέρα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που ετοιμάζεται για την 40ή εκδοχή του. Με αριθμό ρεκόρ σε συμμετοχές, 65.000 δρομέων από 140 χώρες που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας και της Αττικής για να συμμετάσχουν σε όλες τις αποστάσεις (Μαραθώνιος, 10 χλμ., 5 χλμ., 1,2 χλμ.) στον φετινό 40ό Μαραθώνιο (11-12/11/2023).

Περισσότεροι από 20.000 δρομείς θα σταθούν στην ιστορική γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που θα συμμετάσχει τόσο μεγάλος αριθμός αθλητών και αθλητριών όλων των αγωνιστικών επιπέδων στα 42,195 μ. Το καλύτερο μήνυμα ειρήνης που μπορεί να δώσει μόνο ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σε μια εποχή που όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις ουσιαστικά έναν πόλεμο, μια διαμάχη κρατών και ανθρώπων. Για την ειρήνη άλλωστε σε μια ταραγμένη εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας πάλεψε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, Γρηγόρης Λαμπράκης, στη μνήμη του οποίου είναι κάθε χρόνο αφιερωμένος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος.

Στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 1960, ο πρωταθλητής, ο βαλκανιονίκης, ο επιστήμονας, ο φιλάνθρωπος, ο βουλευτής, μα πάνω απ’ όλα ο φιλειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης δεν θα μπορούσε να περιμένει άπραγος την άνωθεν παρέμβαση, τον από μηχανής θεό των τραγωδιών του αρχαίου κόσμου, τη θεά Ειρήνη να ενεργήσει για λογαριασμό του.Διαδήλωσε μονάχος του, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις, εκμεταλλευόμενος τη βουλευτική του ασυλία σε μια μεγάλη μοναχική, απαγορευμένη πορεία από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα στις 21 Απριλίου 1963, κρατώντας ένα μικρό πανό με τη λέξη «Ελλάς» εν μέσω των συμβόλων της ειρήνης. Συνελήφθη στη διαδρομή, μα ενέπνευσε μια γενιά που αναζητούσε περισσότερη, καθαρή δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη για όλον τον κόσμο. Χωρίς μίσος, διακρίσεις και απανθρωπιά. Η άνανδρη δολοφονία του από παρακρατικούς στις 22 Μαΐου 1963 δεν έσβησε τη φωνή του, αλλά τη γιγάντωσε, έγινε μάρτυρας της ελευθερίας και όλων των αξιών που πρέσβευε. Ωστόσο κανένας δεν τον ξέχασε, και κυρίως τον αγώνα του.

Νενικήκαμεν!

Από το 1983, χρονιά που ο ΣΕΓΑΣ καθιέρωσε τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου σε ετήσια βάση, το όνομά του συντροφεύει τη μεγάλη αθλητική γιορτή της Αθήνας, της Ελλάδας, ολάκερου του κόσμου.

Και όμως, μοιάζει σαν χθες αν και πέρασαν 40 χρόνια από εκείνα τα πρώτα 42.195 μέτρα και τα συναισθήματα που αναδύει ο τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο (που δεσπόζει στη μία όψη του αναμνηστικού μεταλλίου) άνωθεν της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη και του σήματος της αρχαιότερης ελληνικής ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ, όπου εικονίζεται η θεά Νίκη, παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα: αγαλλίαση, ικανοποίηση, ηδονή για τον ατομικό άθλο, για τη Νίκη. Για όλους όσοι ακολούθησαν τα χνάρια του αγγελιοφόρου-οπλίτη της Νίκης των Ελλήνων στον Μαραθώνα και εισέρχονται στο Καλλιμάρμαρο για τα τελευταία μέτρα της δόξας. Νενικήκαμεν!

Το επετειακό μετάλλιο

Κανένας άλλος μαραθώνιος σε όλον τον κόσμο δεν κουβαλά αυτούς τους συνειρμούς, δεν ξυπνά τόσες θύμησες, δεν έχει τούτη τη χρονική αλληλουχία. Γι’ αυτό και το επετειακό μετάλλιο δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο που θα καταλήξει ξεχασμένο σε ένα συρτάρι. Είναι ένα σύμβολο Ειρήνης και Νίκης, μια μαρτυρία αγώνα. Οσοι τρέξουν θα λάβουν το μετάλλιο που έχει δημιουργήσει η καλλιτέχνις Βάνα Ξένου, το οποίο «απεικονίζει» τη στιγμή του τερματισμού, της νίκης και της επίτευξης του άθλου από τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα, με αφορμή τα 40 χρόνια του Αυθεντικού Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ κυκλοφόρησε και ένα ακόμα συλλεκτικό μετάλλιο που μπορούν να αποκτήσουν όλοι, ακόμα και όσοι δεν θα τρέξουν. Γι’ αυτό, μετά βεβαιότητας, το μήνυμα της Ειρήνης, που σαράντα χρόνια τώρα μεταφέρει σε όλον τον πλανήτη ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Ενα μήνυμα απτό, που θα περάσει στα χέρια όσων αποκτήσουν το επετειακό, για τα 40χρονα του θεσμού, μετάλλιο που παρουσίασαν ο ΣΕΓΑΣ και η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου.Το μετάλλιο θα είναι διαθέσιμο σε πολυτελή συσκευασία, την οποία συνοδεύει ενημερωτικό φυλλάδιο στα ελληνικά και στα αγγλικά, στην ΟΠΑΠ Marathon Expo, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 13.00 στο κλειστό γυμναστήριο του Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο). Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

Υπεραιωνόβιος αγώνας

Φέτος ο Μαραθώνιος της Αθήνας κλείνει συνολικά 127 χρόνια «ζωής», συνδεδεμένος και με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου, του πιο παλαιού αγώνα του κόσμου! Μάλιστα εφέτος θα γίνει το 96ο Πρωτάθλημα και 41ο στις γυναίκες.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1896 ο δρομέας του Εθνικού ΓΣ Γεώργιος Γρηγορίου είχε τρέξει τον Μαραθώνιο της Αθήνας, ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, και υπολογίζεται πώς έκανε 3 ώρες και 45 λεπτά. Στις 10 Μαρτίου 1896 έγινε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που αποτέλεσε και «δοκιμαστικό» αγώνα για την επιλογή των αθλητών για την Ολυμπιάδα. Νικητής ο Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3.17.00. Η εφημερίδα της εποχής «Ολυμπία» ανέφερε σε απόσπασμά της:

«Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου θα είναι το 40 στάδιον επί της από Μαραθώνος εις Αθήνας δημοσίας οδού…»! Η εκκίνηση δόθηκε στις 2 μ.μ., αλλά υπάρχει μη συμφωνία στα στοιχεία συμμετοχής, καθώς αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα της εποχής 33 δηλωθέντες και 25 να παίρνουν εκκίνηση ή 40 περίπου δηλωθέντες, 12 εκκίνησαν και τερμάτισαν οι μισοί! Επίσης, υπάρχει ασυμφωνία για τα χιλιόμετρα – φαίνεται ότι από το 1924 και μετά καθιερώθηκαν τα 42.195 μ., ενώ νωρίτερα γίνονταν 40 χλμ. ή 40,2 χλμ. (25 μίλια) ή 41,86 χλμ.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στην αυθεντική διαδρομή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, η Μεσολυμπιάδα του 1906 και οι 26οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 για το αγώνισμα του Μαραθωνίου. Επίσης, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1969 και του 1982, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995.

Το 1ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα διεξήχθη στις 12 Οκτωβρίου 1930. Ο 1ος Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε το 1955, ο 1ος αγώνας «Ολυμπιακής Ημέρας» και Μνήμης Σπύρου Λούη το 1967, ο 1ος Λαϊκός Αγώνας το 1972 και το 1983 πραγματοποιήθηκε ο 1ος Αγώνας «Ειρήνης» στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Το 2001 μετατράπηκε σε Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών και έγινε ο 1ος αγώνας 4 Νοεμβρίου 2001, αλλά η μέτρηση ξεκινάει από το 1983. Αργότερα μετονομάστηκε στην τωρινή του ονομασία, σε Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας στη μνήμη του  Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος κλείνει 40 χρόνια. Πρώτοι νικητές ο Φάνης Τσιμιγκάτος (2.28.18) και η Μεταξία Μπρετζελέα (3.35.52). Ο 1ος αγώνας, γενικά, στις γυναίκες διεξήχθη το 1974 με νικήτρια τη Γερμανίδα Εύα-Μαρία Βέστφαλ με 3.55.56. Το ρεκόρ αυθεντικής διαδρομής κατέχει ο Κενυάτης Φίλιξ Κιπτσιρτσίρ Κάντι με 2.10.37 από τις 9/11/2014 και στις γυναίκες η Γιαπωνέζα Μιζούκι Νογκούτσι με 2.26.20 από τις 22/8/2004.

Authentic Talks

 

Συνέδριο με σπουδαίες προσωπικότητες

Και αν το αγωνιστικό σκέλος αποτελεί κάθε χρόνο το σημείο αναφοράς της κορυφαίας διοργάνωσης, ωστόσο δεν είναι το μόνο που εξελίσσεται μέσα από την ιστορική διοργάνωση. Το Authentic Talks καθήλωσε πέρυσι, στην πρώτη εκδοχή του, και φέτος αναμένεται να ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη του ενδιαφέροντος. Το συνέδριο που ενώνει ανθρώπους με όραμα, δημιουργία και διάθεση για σκληρή δουλειά, και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις στην ιστορία του Μαραθωνίου Αθήνας, θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής (18.30) στο εμβληματικό αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών.

Κι εκεί θα είναι, για να μιλήσουν, σπουδαίες προσωπικότητες από το φάσμα του αθλητισμού, της πολιτικής σκηνής και του επιχειρηματικού κόσμου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η εθνική συντονίστρια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Ράπτη, ο Managining Director της JP Morgan Χρήστος Κολημενάκης, ο διευθυντής αγώνων δρόμου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου Μάρκο Βάσιτς, ο καθηγητής Επιχειρηματικής Στρατηγικής και πρόεδρος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γιάννης Πολλάλης, ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέας Βύρας και η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου και νικήτρια στη διοργάνωση του 2022 Βασιλική Κωνσταντινοπούλου θα είναι οι βασικοί ομιλητές. Το συνέδριο θα προλογίσουν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κορυφαία ελληνίδα ξιφομάχος σε αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το εντυπωσιακό βίντεο για την προβολή του Μαραθωνίου της Αθήνας και της χώρας στο εξωτερικό από τη Marketing Greece και τον ΣΕΓΑΣ. Το 1ο Authentic Talks έγινε με μεγάλη επιτυχία το 2022 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκεί όπου έλληνες και ξένοι ομιλητές καθήλωσαν με τις ιστορίες τους.