Έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Ο Χρήστος Γιάννου είναι ο γιατρός που πολεμά το θάνατο στο πεδίο της μάχης, καθώς τα τελευταία χρόνια γυρίζει τον κόσμο σε περιοχές που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και προσφέρει τη βοήθειά του, σώζοντας ζωές σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η Τσετσενία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Λιβερία και η Σομαλία.

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο λόγω των μαζικών θυμάτων που έρχονται, αλλά δεν έχεις ρεύμα, ούτε νερό, τρόφιμα, ανθρώπινο προσωπικό», όπως λέει.

Από μικρός ήθελε να γίνει γιατρός και να βοηθά τους ανθρώπους, έτσι έγινε μέλος της ομάδας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, διατελώντας επικεφαλής χειρουργός του, ως το Δεκέμβριο του 2006.

Βλέποντας τα πρόσφατα γεγονότα, αναφέρει; «Θυμάμαι που ήμουν στην ίδια κατάσταση. Ψυχολογικά είναι δύσκολα, έχω περάσει από τέτοιες συνθήκες », ενώ όπως λέει η ιατρική γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και το χειρουργείο πολέμου και καταστροφών είναι πολύ διαφορετικό όταν με ελάχιστα μέσα πρέπει να δουλέψεις, μη έχοντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία. «Πρέπει να ξέρεις να δουλεύεις γρήγορα και δεν έχεις αξονική, δεν έχεις όλα τα μέσα, με τη φαντασία βρίσκεις τρόπους και λύσεις».

Ο κ.Χρήστος Γιάννου είναι από τους λίγους γιατρούς με εμπειρία στην πολεμική ιατρική και όπως λέει στην ΕΡΤ θέλει να εκπαιδεύσει τους νέους χειρουργούς. «Υπάρχει τραύμα, αν ξέρεις πώς να σταματήσεις την αιμορραγία, ζει ο άνθρωπος και είμαι υπεύθυνος να δώσω αυτή τη γνώση στους νέους χειρουργούς».

Ο έμπειρος χειρουργός πολέμου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εκπαιδεύσει νέους γιατρούς στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας για το τραύμα.