Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά όλα δείχνουν ότι φέτος στα Όσκαρ θα υπάρχει συμμετοχή από την Ελλάδα και μάλιστα με μεγάλες αξιώσεις.

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του έγκυρου αμερικάνικου περιοδικού New Yorker υπάρχει αναφορά στην ταινία μικρού μήκους «AirHostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου, με πρωταγωνίστρια την Λένα Παπαληγούρα.

Χρυσό αγαλματίδιο στις 10 Μαρτίου;

Κι επειδή το φιλμ συνεχίζει την πτήση της στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και κερδίζει βραβεία και διακρίσεις, αυτό που λέγεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ότι βρίσκεται στον προθάλαμο των υποψηφιοτήτων για το χρυσό αγαλματίδιο που θα ανακοινωθούν στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η τελετή θα γίνει στις 10 Μαρτίου.

Στον πυρήνα της υπόθεσης του η αεροσυνοδός Βανίτα. Χαμογελαστή αλλά αμήχανη την ώρα της πτήσης ενός Boeing 737 προσπαθεί να χαμογελάει χωρίς να φαίνονται τα σιδεράκια που μόλις τοποθέτησε, να δείχνει πρόθυμη πνίγοντας τον πόνο που αυτά της προκαλούν και να μην της φύγει το κατακόκκινο κραγιόν της, ενώ μπήγει στα χέρια της τα νύχια της για να μην φωνάξει κλαίγοντας σε όλους τους επιβάτες ότι μαζί τους στην πτήση είναι το πτώμα της μητέρας της από την Αμερική.

Πρωταγωνίστρια και θεατής σε απόλυτη ταύτιση

Οι αναταράξεις αρχίζουν και θέματα όπως η εργασιακή πίεση, το οικογενειακό παρελθόν και η συμφιλίωση με την απώλεια αλλάζουν με ταχύτητα μπροστά στον θεατή που γίνεται ένα με την πρωταγωνίστρια του.

«Αγαπήσαμε την καινοτόμο και κλειστοφοβική απεικόνιση του πόνου στα δόντια, του άγχους και του διαμέσου των γενεών τραύματος μιας αεροσυνοδού που αναπόφευκτα την οδηγούν πίσω στη μήτρα. Επιστρέφει λίγο ταλαιπωρημένη, εμφανισιακά, αλλά χαμογελάει ακόμα», ήταν το σχόλιο της επιτροπής, που χάρισε στην ταινία το σημαντικό βραβείο της επιτροπής του 49ου Φεστιβάλ του Σιάτλ.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 75o φεστιβάλ του Λοκάρνο, διακρίθηκε στη συνέχεια στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο, κέρδισε υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2023, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Sundance, απέσπασε βραβείο στο 45ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand και έχει διαγωνιστεί σε περισσότερα από 60 διεθνή φεστιβάλ με σημαντικές διακρίσεις, την ώρα που η Λένα Παπαληγούρα σπάει όλα τα ρεκόρ, με  ήδη 7 βραβεία καλύτερης ερμηνείας σε ταινία μικρού μήκους και συνεχίζει ακάθεκτη.

Σημαντικές διακρίσεις

Στο πλευρό της Λένα Παπαληγούρα, η Κωνσταντίνα Κουτσονάτσιου και η υπέροχη Χάρις Αλεξίου, που δανείζει τη φωνή της στο ρόλο της μητέρας της.

Να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Νεοφώτιστος έγινε ευρύτερα γνωστός μετά τον Χρυσό Διόνυσο για την ταινία «Προσευχή» στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014. Ακολούθησαν πρεμιέρες σε κάποια από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου για τις επόμενες ταινίες του: 75o Φεστιβάλ Βενετίας για την «Λεωφόρο Πατησίων», 44o Φεστιβάλ Τορόντο για το «Route-3», 43o Φεστιβάλ Frameline για τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια», και μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία στη συνέχεια με σημαντικά βραβεία.