Ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, πολλοί είναι οι πλημμυροπαθείς που δεν έχουν δει τις αποζημιώσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το MEGA, σε πλημμυροπαθή ζητήθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα για την αποζημίωση από την κακοκαιρία του Ιανού, με τρία χρόνια καθυστέρηση.

«Μας είχαν πάρει τηλέφωνο στις 19 Μαΐου για κάτι συμπληρωματικά δικαιολογητικά για να αποζημιωθεί αγροτικός εξοπλισμός για τον Ιανό. Δεν έχουμε πάρει τίποτα», είπε ο αγρότης Κώστας Γιαχνής.

«Τώρα με τον Daniel δεν έχουμε πάρει αποζημίωση. Έχουν πάρει τα 3/4 του χωριού, οι υπόλοιποι όχι», συμπλήρωσε.

Άμεσες ανάγκες

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, τα χρήματα των αποζημιώσεων τα χρειάζονται οι πλημμυροπαθείς ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στη διόρθωση των ζημιών στις περιουσίες τους, οι οποίες βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel.

Οι ενισχύσεις που χορηγούνται

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, χορηγούνται τα παρακάτω:

α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προέκυψαν σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.

Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.