«Σκληρή» γλώσσα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και την 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντήσει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως αν είναι απαραίτητο, η Άγκυρα θα μπορούσε να πάρει δρόμο διαφορετικό απ’ αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται πως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στον 27μελή συνασπισμό δεν μπορεί να επαναληφθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και η ΕΕ καλείται να διερευνήσει «ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

«Αν θέλετε να μάθετε την εκτίμησή μου με σαφήνεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποσχιστεί από την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις απομάκρυνσης από την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα αξιολογήσουμε τις εξελίξεις αυτές και, αν είναι απαραίτητο, μπορεί να χωρίσουμε το δρόμο μας από την ΕΕ», προσέθεσε όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων DHA.

«Αν υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων εκεί, υπάρχει και το κοινοβούλιο εδώ»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απάντησε αφήνοντας εκ νέου «αιχμές» για τη στάση της Δύσης και των ΗΠΑ. «Η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον της. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνει στο Σύνταγμα ή στο νόμο, αν ενθαρρύνει τους τρομοκράτες να διαδηλώνουν, σημαίνει ότι δεν εκπληρώνει το καθήκον της. Τότε οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται. Όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν τη στάση που τηρεί το κοινοβούλιό μου σε αυτό το θέμα. Τι μας λένε για τα F-16; Ότι δεν μας τα δίνουν πριν το αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Αν υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων εκεί, υπάρχει και το κοινοβούλιο εδώ. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσει. Για όποιο θέμα μας αφορά, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου μας να αποφασίσει».

«Θα τονίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις»

Τέλος, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στην παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε μια εξαιρετικά έντονη σειρά επαφών και συναντήσεων στις ΗΠΑ. Θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία αυτή, θα μοιραστούμε τις απόψεις μας για τα κύρια θέματα της διεθνούς ατζέντας. Θα τονίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία απέναντι στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Θα έχω συναντήσεις με ομολόγους μου από πολλές χώρες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ και με τις κοινότητες των συμπατριωτών μας. Θα έχουμε επίσης διαβουλεύσεις με εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης. Θα συναντηθούμε με διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ και θα συζητήσουμε θέματα σχετικά με την αύξηση των επενδύσεων στην Τουρκία».

Επίσης, εξέφρασε την άποψή του ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατάλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι οι θεσμοί που καθιερώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αντανακλούν τον κόσμο του σήμερα.