Ένα μέρος μίας τριώροφης πολυκατοικίας κατέρρευσε την Κυριακή σε παραθαλάσσιο προάστιο της Νάπολης, ενώ τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγνοούμενους», δήλωσε ο Λούκα Κάρι, εκπρόσωπος του εθνικού σώματος πυροσβεστών της Ιταλίας, για την κατάρρευση του κτιρίου στο Τόρε ντελ Γκρέκο, μια πόλη 12 χιλιόμετρα από τη Νάπολη.

Διασώθηκαν τρεις επιζώντες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ABC, οι πυροσβέστες δήλωσαν αρχικά ότι ανέσυραν δύο επιζώντες. Αργότερα ένας αξιωματούχος του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις αναφορές των ιταλικών μέσων ενημέρωσης ότι διασώθηκε και τρίτος επιζών. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον τόπο του συμβάντος ότι όλα τα άτομα έχουν καταγραφεί.

«Είναι ένα θαύμα, πραγματικά ένα θαύμα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο δήμαρχος του Τόρε ντελ Γκρέκο Λουίτζι Μενέλα. Περίπου 23 άνθρωποι ζούσαν στο κτίριο και η πόλη εργαζόταν για να βρει προσωρινή στέγαση για τους κατοίκους αυτούς και για άλλους περίπου 20 που ζούσαν σε παρακείμενα κτίρια, είπε.

Μεταξύ εκείνων που ανασύρθηκαν ζωντανοί από το σωρό των ερειπίων ήταν ο ιδιοκτήτης μιας πιτσαρίας στο ίδιο τετράγωνο, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται μπροστά από το κτίριο όταν κατέρρευσε, ανέφερε η κρατική τηλεόραση Rai. Οι επιζώντες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κατάγματα, είπε η Rai.

Πέντε οικογένειες ζούσαν στο κτήριο

Δύο περαστικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα συντριμμιών και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, ανέφεραν ιταλικά δημοσιεύματα. Η Rai TV ανέφερε ότι πέντε οικογένειες ζούσαν στο κτίριο, το οποίο περιέγραψε ως ερειπωμένο στη νότια περιοχή Καμπανία της Ιταλίας.

Οι πυροσβέστες ανέφεραν στο Twitter ότι τα σκυλιά που είναι εκπαιδευμένα να αναζητούν ανθρώπους σε καταρρεύσεις κτιρίων συνεργάστηκαν με τις ομάδες διάσωσης, οι οποίες έφεραν χωματουργικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν τις προσπάθειές τους.

Η αστυνομία και οι πυροσβέστες σκαρφάλωσαν πάνω από ένα σωρό μπάζα κατά την αναζήτησή τους. Τα αίτια της κατάρρευσης του κτιρίου, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας περίπου 200 ετών, ήταν υπό διερεύνηση.