Η ευρεία συμμετοχή για δύο ημέρες πάνω από 1.000 μελών και στελεχών του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας στη διαδικτυακή συνδιάσκεψή της, ανάγκασε τους επιτελείς της (Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης κ.ά.) να συνεχίσουν και χθες τη συζήτηση.

Η εισήγηση ήταν του Νίκου Φίλη και δεν επικεντρώθηκε ακριβώς και στενά πάνω στη μάχη της διαδοχολογίας, αλλά περισσότερο πάνω στην πολιτική συγκυρία, στο αποτέλεσμα της κάλπης, την Ευρώπη σήμερα και, όπως λέει στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση, «ήταν μια ενδιαφέρουσα εισήγηση που θα μπορούσε να είναι και επίσημη σε πολιτικό όργανο του κόμματος».

Οι της Ομπρέλας είναι προσεκτικοί πάνω και στο πόκερ των ονομάτων και η άποψη του Πάνου Σκουρλέτη «χρειαζόμαστε ένα σοκ συλλογικότητας» που ακούστηκε στη συνάντηση, εκφράζει και ένα μέρος των παλιών στελεχών που βλέπουν πως μια κουβέντα στενά για το όνομα της επόμενης ημέρας του κόμματος θα είναι εκ νέου παγιδευτική.

Τώρα οι της Ομπρέλας – σύμφωνα με πληροφορίες – μετρούν τον σφυγμό, τις διαθέσεις των δικών τους αν και όντως ένα μέρος έχει φιλική διάθεση προς το πρόσωπο της Εφης Αχτσιόγλου. Οπως λένε όμως οι πληροφορίες, η Ομπρέλα δεν θα κινηθεί με επίσημη απόφαση για το πρόσωπο που θέλει, αν και στην Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου σχεδόν βέβαιο είναι πως θα κατεβάσει ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα για το κόμμα εν συνόλω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου – που συμμετείχε στα της Ομπρέλας αυτές τις ημέρες – παραμένει ζωηρή ως πιθανότητα. Αν και όπως λένε οι γνώστες του παρασκηνίου, η τελευταία εβδομάδα πριν απ’ την ΚΕ, θα είναι καταλυτική αφού τότε ορισμένα εκ των ενδιαφερόμενων προσώπων θα προβούν σε κινήσεις ανοίγματος των χαρτιών τους.

Δύσκολη η υποψηφιότητα Τεμπονέρα

Από την άλλη η περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα φαντάζει πιο δύσκολη στον βαθμό που δεν ανατραπεί η απόφαση για τον οδικό χάρτη του κόμματος, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία – νέα ΠΓ θα έχουμε τη Δευτέρα – και που θέλει κατάθεση υποψηφιοτήτων στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή, διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή νέας ηγεσίας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και διαρκές συνέδριο μέσα στον Νοέμβριο. Ο Τεμπονέρας θα κατεβάσει εκ νέου πρόταση στην ΚΕ του κόμματος για συνέδριο και εκλογή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα είναι στην κούρσα της διαδοχής.

Τι θα προτείνουν οι προεδρικοί

Η όχθη των προεδρικών επίσης είναι σε διεργασίες για το πρόσωπο που θα έχει. Η Κίνηση Μελών, πάντως, η πιο πλειοψηφική τάση και με τη βούλα του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν φαίνεται να κινείται ενιαία ως προς τον οδικό χάρτη του κόμματος και ο Χρήστος Σπίρτζης, εξέχον μέλος της, συνεχίζει τις κινήσεις αυτονομίας με βολές στην κομματική γραφειοκρατία.

«Για να δούμε τι είναι η ηγεσία ενός κόμματος; Είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αυτοί που λειτουργούσαν καθημερινά και λάμβαναν αποφάσεις – και γι’ αυτό είπα ότι δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις του συνεδρίου – ή ήταν μια κομματική γραφειοκρατία που ακόμα και σήμερα έχει όχι τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά το όλον του ΣΥΡΙΖΑ και του μηχανισμού του» είπε χθες ο Σπίρτζης (στο Mega).

Στα των προεδρικών τρία ονόματα παραμένουν στο τραπέζι: Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης. Κάθε ένα εξ αυτών έχει τους αστερίσκους του, ενώ εσχάτως παίζει και το όνομα του μεταβατικού προέδρου της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου – μια πληροφορία θέλει μια μερίδα προεδρικών στην τελευταία ΠΓ να αρνήθηκε να θέσει ασυμβίβαστο του νέου προέδρου της ΚΟ και της ηγεσίας του κόμματος.