Έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 παρατείνεται η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Οι προαναγγελίες του υπουργικού

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που έχει στη φαρέτρα της η νέα κυβέρνηση.

Και όπως αποκάλυψε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή, η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Μιλώντας για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Σκρέκας είχε πει ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αφού βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός

Περαιτέρω επιβράδυνση φαίνεται ότι κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στο 2,7%, από 4,1% , ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Παράλληλα, ταχύτητα κατέβασε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση και στην Ευρωζώνη, διαμορφούμενες στο 5,5%, από 6,1% τον Μάιο,  ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,3%.