Πλάι στις διαχρονικές ανάγκες για χρηματοδότηση, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν και πολλές άλλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση και το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων τους. Μοχλός ανάπτυξης και απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανθεκτικότητά τους σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, οι κινήσεις αυτές συχνά απαιτούν γενναίες επενδύσεις – επομένως και πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Τώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χρηματοδοτικούς πόρους μέσα από τα νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα, συμμετέχοντας στη διάθεση πόρων του Business Growth Fund της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με προνομιακούς όρους.

Χρηματοδοτήσεις άτοκες στο 40% του κεφαλαίου

Το κεφάλαιο που απαιτείται για την ενεργειακή ή την ψηφιακή αναβάθμιση μιας επιχείρησης, πλέον μπορεί να αποκτηθεί μέσω χρηματοδότησης κατά 60% από την Εθνική Τράπεζα και κατά 40% άτοκα από την ΕΑΤ, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.

Συγκεκριμένα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από:

  • Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ο αναγκαίος εξοπλισμός και το λογισμικό, η αναβάθμιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο, ευρυζωνικές συνδέσεις, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δορυφορικές τεχνολογίες, εφαρμογές, ιστότοποι API και υπηρεσίες cloud. Επιπλέον, χρηματοδότηση μπορούν να αντλήσουν και για την ψηφιακή εκπαίδευση των εργαζομένων τους και την απασχόληση ειδικών πληροφορικής, digital marketing και social media, την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών (τρισδιάστατη εκτύπωση, ρομποτική, IoT, τεχνητή νοημοσύνη, drones, εικονική πραγματικότητα), καθώς επίσης και για δαπάνες συμβούλων για ανάλυση αναγκών και εκπόνηση μελέτης της επένδυσης, με τη χρηματοδότηση να ξεκινά από τα €25 χιλ. και να φτάνει έως και το €1 εκατ., με διάρκεια 2 έως 10 ετών και περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.
  • Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια για επενδύσεις μέσω μίας ή περισσότερων δράσεων που περιλαμβάνονται στα 3 υποπρογράμματα:

Υποπρόγραμμα 1 – Δάνεια πράσινης κινητικότητας (Green mobility loans): με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, την αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης μέσων μεταφοράς χαμηλών ή μηδενικών ρύπων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, για τους σκοπούς λειτουργίας της υποδομής επαναφόρτισης.

Υποπρόγραμμα 2 – Δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (Loans for energy upgrade) : για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης επαγγελματικών κτιρίων (βιομηχανικού, βιοτεχνικού, εμπορικού ή άλλου αποκλειστικά επαγγελματικού σκοπού).

Υποπρόγραμμα 3 – Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Green Renewable Energy) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, η οποία αφορά πάντα νέες εγκαταστάσεις, ώστε να προβούν οι ΜμΕ στην αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, στη διαμόρφωση του χώρου, στην παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια και η γεωθερμική ενέργεια.

Για τις επενδύσεις αυτές μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε με ποσό από €80 χιλ. έως €8 εκατ., για διάρκεια 2 έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά το τμήμα του δανείου της Τράπεζας, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor 3 μηνών συν περιθώριο ή σταθερό (επιβαρύνεται επιπλέον με εισφορά του Ν. 128/75). Για τα πρώτα δυο χρόνια, απολαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου, η οποία μειώνει το επιτόκιο για το τμήμα του δανείου της Τράπεζας κατά 3%.

Η διαδικασία

Σε περίπτωση που τα παραπάνω ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησής σας, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να ενταχθείτε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΑΤ είναι απλή.

Αρχικά, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην πλατφόρμα HDBKYC επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή σας. Στη συνέχεια, καταχωρείτε αίτημα στην πλατφόρμα ΠΣΚΕ επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα. Έπειτα, υποβάλλετε τα δικαιολογητικά σας σε ένα κατάστημα της Εθνικής.

Πώς θα επιλέξετε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει

Για να εντοπίσετε ακριβώς τη λύση που καλύπτει τις επιχειρηματικές σας ανάγκες και σχέδια, μπορείτε επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο Relationship Manager της Εθνικής Τράπεζας, για να σας καθοδηγήσει αναλυτικά ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές, προσαρμόζοντάς τες στο προφίλ και τους στόχους της επιχείρησής σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας online στην Εθνική Τράπεζα και συζητήστε τις λύσεις που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας.