Σταθερά προσηλωμένη παραμένει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο επενδυτικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ΑΠΕ 6 GW έως το 2029 αλλά και τις άλλες «πράσινες» επιχειρηματικές δραστηριότητές της στα απορρίμματα και την κυκλική οικονομία.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο ίδιος μιλώντας στους μετόχους είπε πως οι επενδύσεις εξασφαλίζουν σταθερές ταμειακές ροές στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και επισήμανε: «Ελπίζουμε να είναι ικανοποιημένοι οι μέτοχοι μας που διανείμαμε την τελευταία εξαετία κέρδη 200 εκ. ευρώ». Ο κ. Περιστέρης στάθηκε ιδιαίτερα και στη στήριξη των μετόχων, ευχαριστώντας τους, όπως και στους εργαζόμενους.

Μέρισμα

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή κερδών αποθεματικών ύψους 44,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022. Το ποσό αυτό μοιράζεται σε  0,38 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 26ηΙουνίου και ημερομηνία έναρξης της καταβολής η 3ηΙουλίου.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Ο κ. Περιστέρης πριν τη γενική συνέλευση αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας: «Προχωράμε αταλάντευτοι το επενδυτικό πρόγραμμα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και αποφασιστικότητα το μεγάλο έργο των 750 εκ. ευρώ, την αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας, έργο το οποίο θα συνεισφέρει σημαντικά στην αποθήκευση ενέργειας της χώρας».

Όπως είπε «η εισηγμένη έχει έργα ΑΠΕ πάνω από 2 GW που είναι σε εξέλιξη (υπό κατασκευή) και λειτουργία και θα φανεί και στα οικονομικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε με απώτερο σκοπό τα 6 GW έως το 2029».

ΑΠΕ και ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μίλησε για τη σημασία των ΑΠΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Οι ΑΠΕ συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και των δυσβάσταχτων λογαριασμών που πλήρωσαν οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι και το κράτος».

Έκανε αναφορά στις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων ώστε «η χώρα να καταστεί πραγματικά ενεργειακά ανεξάρτητη με την χρήση των τεχνολογιών των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εισαγωγικοί κατά 90% όταν η χώρα έχει 330 ημέρες ηλιοφάνεια, πλούσιο αιολοικό δυναμικό και ιδανικό γεωγραφικό ανάγλυφο για την ανάπτυξη αντλησιοταμιευτικών έργων και έργων απόθηκευσης »

Προστασία του περιβάλλοντος

Ο κ. Περιστέρης ήταν αιχμηρός απέναντι σε όσους αντιδρούν προσχηματικά στις ΑΠΕ ότι «δήθεν καταστρέφεται το περιβάλλον. Τα αυθαίρετα στον αιγιαλό και το μπάζωμα των ρεμάτων προκαλούν μόνιμη καταστροφή, ενώ οι ανεμογεννήτριες μπορούν να λυθούν και να μετακινηθούν».