Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου και Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 5 Ιουνίου και οι εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει οι ελληνικοί Δήμοι είναι δεκάδες. Ανάμεσά τους πολλές, μα πάρα πολλές ποδηλατοβόλτες και δράσεις για ποδήλατο.

Δεν είναι κακό οι δημοτικές αρχές να ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο και ταυτόχρονα να μειώσουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Το κακό είναι όμως ότι αυτό το θυμούνται  – στις περισσότερες περιπτώσεις – μόνο αυτές τις μέρες. Είναι απλώς επετειακές εκδηλώσεις που δεν έχουν συνέχεια. Κρίμα.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η Βιώσιμη Κινητικότητα απαιτούν έργα, υποδομές και ριζικές αλλαγές στις πόλεις. Απαιτούν μέθοδο, οργάνωση, προγραμματισμό και υλοποίηση. Ο απλός πολίτης πολύ δύσκολα θα αλλάξει συνήθειες μετακίνησης και είναι βέβαιο πως δεν θα περιορίσει τη χρήση αυτοκινήτου αν ο Δήμος του δεν τον βοηθήσει με υποδομές, όπως ένα τοπικό δίκτυο ποδηλατόδρομων ή με θέσεις στάθμευσης για ποδήλατο σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Εκτός βέβαια αν οι δημοτικοί άρχοντας είναι ικανοποιημένοι που το μποτιλιάρισμα επιμένει, που οι ρύποι είναι μόνιμοι… κάτοικοι των πόλεων, όπως και η… ηχορρύπανση.

Είναι απλά τα πράγματα λοιπόν. Ωραίες οι δράσεις, οι ποδηλατοβόλτες, οι ποδηλατογιορτές αλλά χρειαζόμαστε… ποδηλατόδρομους, ποδηλατόδρομους, ποδηλατόδρομους! Κάντε ποδηλατικά έργα, όχι μόνο βόλτες!