Συχνά λέμε ή ακούμε τη φράση «πόσο μεγάλη τύχη να βλέπει το σπίτι σου Ακρόπολη». Και έτσι είναι. Η Ακρόπολη, όπου δεσπόζει το μεγαλειώδες μνημείο του Παρθενώνα, βρίσκεται πάνω από την πόλη, στον Ιερό Βράχο, 157 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης των Αθηνών.

Ακόμα και οδηγώντας στους δρόμους, όταν καμιά φορά εμφανίζεται μπροστά μας «απροειδοποίητα», στρίβοντας σε κάποιο στενό ή μεγάλη λεωφόρο, νιώθουμε ότι όλα είναι στη θέση τους μέσα στην αλλόκοτη, μερικές φορές, ταχύτητα της εποχής.

Αλλά το ερώτημα που ακολουθεί τη σκέψη αυτή είναι ένα: Πότε ανεβήκαμε τελευταία φορά στην Ακρόπολη; Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης αυτής θα απαντήσουν κάμποσα χρόνια πίσω. Ίσως κι από τα σχολικά τους χρόνια!

Τώρα, όμως, η Ακρόπολη έρχεται στο σαλόνι μας. Με ποιον τρόπο;

Μέσα από την COSMOTE CHRONOS, μια μοναδική στο είδος της εφαρμογή που «ζωντανεύει» την Ακρόπολη στην εποχή της ακμής της, στο κινητό ή το tablet, ενώνοντας τις τεχνολογίες AR (Επαυξημένη Πραγματικότητα), VR (Εικονική Πραγματικότητα) και AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), με τις δυνατότητες του δικτύου 5G.

Χάρη σε αυτές τις τεχνολογίες μπορούμε να δούμε επιστημονικά τεκμηριωμένες ψηφιακές εικονικές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης και να περιηγηθούμε στο εσωτερικό τους. Ειδικότερα, μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να θαυμάσουμε στο φυσικό τους μέγεθος τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάστατη αναπαράσταση με αρχαιολογική επιμέλεια μνημεία που σήμερα δεν σώζονται: το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη!

Και όλα αυτά χωρίς καν να μετακινηθούμε από τον καναπέ μας, αφού η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε βρισκόμαστε πάνω στον Ιερό Βράχο, είτε στο σπίτι μας, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Στόχος της εφαρμογής είναι η διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό, και πέρα από το ότι είναι διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο, είναι διαθέσιμη δωρεάν!

Ψηφιακή βοηθός-ξεναγός με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί για πρώτη φορά στο χώρο του πολιτισμού τις τελευταίες τεχνολογίες Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή Avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά για κινητές συσκευές και real time διαδραστικότητα μέσα από το δίκτυο 5G. 

Η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός «Κλειώ», λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που κάνουμε προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις. Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε πάνω από 10.000 ερωτήσεις σε Ελληνικά και Αγγλικά για τα μνημεία, με επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιόπιστο περιεχόμενο και τελειοποιείται καθημερινά ανάλογα με τη χρήση.

Χάρη στην υπερυψηλή ταχύτητα δικτύου κινητής 5G και την πρωτοπορία στο πεδίο τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνεται διάδραση σε πραγματικό χρόνο και διάλογος με την ψηφιακή βοηθό, είτε ατομικά είτε σε ομάδα μέχρι 5 ατόμων. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Για την υλοποίησή της συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε:

  • Το αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο
  • Την τεχνική υλοποίηση, εφαρμόζοντας τις τεχνολογίες AR και VR, καθώς και τις τεχνολογίες δικτύου 5G
  • Την παραγωγή 3D μοντέλων αναπαραστάσεων μνημείων, avatar και μουσικής
  • Την ανάπτυξη του AI conversational Bot
  • Το σχεδιασμό του User Interface και της Εμπειρίας Πελάτη (UI/UX)

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και στο Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, και είναι διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Δείτε παρακάτω το demo της εφαρμογής: