Κορυφαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως ρωσικά αεροσκάφη προσπαθούν να προκαλέσουν αμερικανικά αεροσκάφη σε αερομαχίες πάνω από τη Συρία. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν πει στους πιλότους τους να μην απαντούν στις προκλήσεις, αλλά παραδέχονται ότι οι επικίνδυνοι ελιγμοί είναι βαθιά ανησυχητικοί.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν μια «γραμμή αποκλιμάκωσης», που έχει δημιουργηθεί για να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις και έχουν συχνές, ειλικρινείς συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών επιτελείων.

Ξεπεράστηκαν τα πρωτόκολλα αποκλιμάκωσης

Ωστόσο, από τις αρχές Μαρτίου, τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τα πρωτόκολλα αποκλιμάκωσης συνολικά 85 φορές, δήλωσε αξιωματούχος στο CNN το Σάββατο – συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων πολύ κοντά σε βάσεις του συνασπισμού, της αποτυχίας να προσεγγίσουν τη γραμμή deconfliction και πολλά άλλα.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 26 περιπτώσεις στις οποίες οπλισμένα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από θέσεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη Συρία. Οι Αμερικανοί έχουν προσεγγίσει τους Ρώσους ομολόγους τους για να συζητήσουν τα πολλαπλά πρόσφατα περιστατικά. Οι Ρώσοι έχουν απαντήσει, δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNN, αλλά «ποτέ με τρόπο που να αναγνωρίζει το περιστατικό».

Τι λένε οι αξιωματούχοι

Την Πέμπτη, ο υποστράτηγος Alexus Grynkewich, ο οποίος ηγείται της Κεντρικής Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων, δήλωσε στο Defense One ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν «όλο και πιο πολεμοχαρή στον τρόπο με τον οποίο μας πλησιάζουν». Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη περίπου 900 μέλη των υπηρεσιών τους στη Συρία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας για την καταπολέμηση του ISIS.

Στις 16 Μαρτίου, ο στρατηγός Michael ‘Erik’ Kurilla, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε ότι έχει δει μια έξαρση στην επιθετική ρωσική δραστηριότητα. Έχουμε δει μια σημαντική αιχμή από την 1η Μαρτίου περίπου στη Συρία’, δήλωσε ο στρατηγός Kurilla στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Ο Kurilla έχει επίσης προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Συρία, όπου η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενεργήσει ως «χαφιές».

Τα σχόλια του Kurilla ακολούθησαν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η αναχαίτιση από τη Ρωσία ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα ήταν μέρος ενός μοτίβου πιο επιθετικής συμπεριφοράς του ρωσικού στρατού.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Ένα βίντεο υψηλής ποιότητας δείχνει ένα ρωσικό Su-35 να αναχαιτίζει ένα αμερικανικό αεροσκάφος. Η λεζάντα από το βίντεο αναφέρει χαρακτηριστικά «αποχαρακτηρισμένα πλάνα ενός ρωσικού Su-35 που παραβίασε τον εναέριο χώρο των δυνάμεων του συνασπισμού στη Συρία. Ακόμη, το βίντεο δείχνει τον Ρώσο πιλότο να πλησιάζει σε απόσταση 2.000 ποδιών το αμερικανικό αεροσκάφος, γεγονός που αψηφά τα μακροχρόνια πρωτόκολλα.

Ένα δεύτερο, χαμηλότερης ποιότητας βίντεο τραβήχτηκε στις 2 Απριλίου και δείχνει «ένα ρωσικό Su-35 να πραγματοποιεί μια μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση με ένα αμερικανικό αεροσκάφος F-16». Και τα δύο βίντεο δείχνουν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον αμερικανικό συνασπισμό πάνω από τη Συρία.