Στις 15 Απριλίου του 1912 βυθίστηκε ο Τιτανικός. Το θρυλικό υπερωκεάνιο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη συγκρούστηκε με παγόβουνο και κατέληξε στον πάτο του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού με αποτέλεσμα πάνω από 1.500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Από τότε οτιδήποτε σχετίζεται με το υπερωκεάνιο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία, πολλές φορές και χρηματική.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, ένα σχέδιο του υπερωκεάνιου πρόκειται να πωληθεί για τουλάχιστον 200.000 λίρες σε δημοπρασία. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε χρησιμοποιηθεί στην έρευνα μετά τη βύθιση του πλοίου.

Το σχέδιο αυτό, μήκους 10 μέτρων, ήταν παραγγελία του Βρετανικού Συμβουλίου Εμπορίου έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στην έρευνα των 36 ημερών μετά το θρυλικό ναυάγιο.

Το σπάνιο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε από μάρτυρες και εμπειρογνώμονες για την εξακρίβωση της αιτίας της τραγωδίας και περιέχει ακόμη και πρωτότυπα σημάδια κιμωλίας που δείχνουν τι συνέβη.

Δείτε το σχέδιο του Τιτανικού

Πώς χρησιμοποιήθηκε

Το τεράστιο σχέδιο, το οποίο ήταν τοποθετημένο σε λινό ύφασμα, ήταν τόσο καίριο για την έρευνα που αναρτήθηκε στην επίσημη αίθουσα ακρόασης, ώστε οι μάρτυρες να μπορούν να το επικαλούνται κάθε φορά που το χρειάζονταν.

Αναλυτικότερα, το χειροποίητο σχέδιο του Τιτανικού δημιουργήθηκε από αρχιτέκτονες της White Star Line για τη βρετανική έρευνα του 1912 σχετικά με τη βύθιση του πλοίου, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή.

Επέτρεψε στους 96 μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν να δείξουν διάφορα μέρη του πλοίου χρησιμοποιώντας έναν χάρακα.

Αφού η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του πλοίου προκλήθηκε από «υπερβολική ταχύτητα», το σπάνιο σχέδιο επιστράφηκε στη White Star.

Το 2011 αγοράστηκε από έναν ιδιώτη συλλέκτη έναντι 220.000 λιρών, που αποτελούσε τότε παγκόσμιο ρεκόρ για αναμνηστικά του Τιτανικού.

Από το 2012 εκτίθεται δημοσίως στο Μπέλφαστ και το έχουν δει αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο δημοπράτης Άντριου Όλντριτζ της Henry Aldridge & Son, δήλωσε για το σχέδιο ότι «αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσετε ένα μοναδικό και ιστορικά σημαντικό μέρος της ιστορίας του Τιτανικού, για το οποίο υπάρχουν επιτόπιες εικόνες εποχής».

Το εξώφυλλο της Daily Sketch για την έναρξη της έρευνας για το ναυάγιο

«Είναι ένα υπέροχο και επιβλητικό κομμάτι, τόσο ιστορικά όσο και οπτικά, και επισκιάζει οτιδήποτε έχουμε δει στην αγορά για τον Τιτανικό από άποψη μεγέθους», τόνισε ο ίδιος. «Εκτίθεται στον Τιτανικό του Μπέλφαστ από το 2012 και αφού το είδαν και το απόλαυσαν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πιο σημαντικό είναι ότι έχει υποστεί μια εκτεταμένη διαδικασία αρχειακής αποκατάστασης».

Το σχέδιο θα πωληθεί στις 22 Απριλίου σε δημοπρασία στην ιστορική κωμόπολη του Ντιβάιζιζ στο Γουίλτσαϊρ της Αγγλίας.