Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με αφορμή την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως για πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος καλείται να αξιολογήσει πρόσθετα στοιχεία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε την σχετική τροπολογία.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  οι δικαστές του Άρειου Πάγου καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία να ελέγξουν  κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν στο αν υπάρχουν υποψήφιοι και αρχηγοί κομμάτων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

«Είναι πρόσθετο, είναι θετικό να ενισχύσουμε του δικαστές λόγω του βάρους της υπόθεσης», σημείωσε ότι κ. Βορίδης διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα ο Άρειος Πάγος έκρινε τα τυπικά στοιχεία των υποψηφίων.

Αντιπαράθεση Τζανερίκου – Βορίδη

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, σε μια κίνηση που θεωρείται πρωτοφανής για ανώτατο δικαστικό, προχώρησε ο πρόεδρος του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος. Ο αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, ενώ εκτιμά ότι η κατάθεση της συμπληρωματικής ρύθμισης είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Στον κ. Τζανερίκο απάντησε, με δική του ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή», ενώ τόνισε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».