Το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις.

Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις.

Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Ο υπουργός Οικονομιών παράλληλα ανακοίνωσε και τις βελτιωτικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τονίζοντας πως οφειλέτες με μία μόνο οφειλή ή ένα στεγαστικό δάνειο μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επιπλέον μπορούν να ρυθμίζονται οφειλές προς τους δήμους.

Απαιτείται δημόσια ανάρτηση στην πλατφόρμα. Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο, ενώ θα αφαιρούνται στο ακέραιοι οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Το επιτόκιο ρύθμισης θα είναι σταθερό στο 3%.

Το πακέτο των εξαγγελιών

Επιπλέον ο υπουργός  Οικονομικών ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους 200 έως 300 ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.
  • Παράταση μειωμένου συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023.
  • Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.
  • Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ.
  • Εως το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα Market pass, ενίσχυση που θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και οι πληρωμένες θα γίνουν τον Μάρτιο.