Νέο μοντέλο περιοδειών με άρωμα κάλπης αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, με αφετηρία τη διήμερη επίσκεψή του στην Πάτρα, προτίθεται να το εφαρμόσει στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών μέχρι τις εκλογές.

Ταυτόχρονα με τον Πρωθυπουργό αυξάνουν την κινητικότητά τους ανά την επικράτεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αποτέλεσμα ο καθένας να βάζει στο μικροσκόπιο τόσο τους… προορισμούς των πολιτικών αντιπάλων τους, ειδικά τους νομούς με μεγάλο πληθυσμό στους οποίους όλοι διεκδικούν συντήρηση της (εκλογικής) δύναμής τους ή περαιτέρω ενίσχυση, όσο και τα μηνύματα της κάθε πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό, όπως θα αναδειχθεί από την Αχαΐα, όλες οι επόμενες εξορμήσεις του θα έχουν πλέον τους ίδιους, τέσσερις, άξονες δράσης: κομματική δραστηριότητα (κεντρική ομιλία και ζυμώσεις), προβολή έργου, συσκέψεις με τοπικούς φορείς και συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, προδιαγράφονται μηνύματα για το κυβερνητικό πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας στα δύσκολα, χωρίς να αποκλείονται εξαγγελίες οικονομικού περιεχομένου από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Για τις νέου τύπου περιοδείες Μητσοτάκη στην αφετηρία – όπως ο ίδιος λέει στη γαλάζια ομάδα – της τελικής ευθείας για την αναμέτρηση του 2023 γίνεται προετοιμασία μερικών 24ώρων, η οποία περιλαμβάνει ενδοκυβερνητικές συσκέψεις – τέτοιες έγιναν άλλωστε και χθες – προκειμένου ο ίδιος να είναι σε θέση να προβάλλει κάθε φορά προς τις τοπικές κοινωνίες χειροπιαστό έργο και «κλειδωμένες» δεσμεύσεις.

Επίσης επιδιώκεται πολυπληθής κυβερνητική και κομματική συμμετοχή. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαΐα, έναν νομό στον οποίο εστιάζει πολύ η ΝΔ καθώς εκεί καταγράφεται μεγάλη δύναμη της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, συνοδεύουν τον Μητσοτάκη όχι μόνο οι επιτελείς της ΝΔ, ανάμεσά τους ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, αλλά επιπλέον το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο, συγκεκριμένα 12 κυβερνητικά στελέχη – οι περισσότεροι υπουργοί (Σκέρτσος, Καραμανλής, Πλεύρης, Κεραμέως).

Επιμένει βόρεια

Από την πλευρά του ο Τσίπρας επιμένει βόρεια στη μάχη των περιοδειών. Αν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει νωπή την εικόνα από τις Σέρρες, τώρα επιλέγει τον νομό Πέλλας για να επιδοθεί στο λεγόμενο «λουτρό πλήθους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι τυχαία συνεχίζει με ένταση τις περιοδείες του σε περιοχές δύσκολες για το αφήγημά του, αλλά και σε γαλάζια κάστρα με δύσκολη τη διείσδυση που όμως λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης πλήττονται – όπως λένε από την Κουμουνδούρου – εξίσου με όλη τη χώρα.

Προσωπική επαφή

Στο μικροσκόπιο του Ανδρουλάκη έχει πια μπει η προσωπική του επαφή με τους πολίτες, που το τελευταίο διάστημα είχε ατονήσει λόγω του τραυματισμού του. Κύριος στόχος είναι η άνοδος των ποσοστών στην Αττική, που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις εκλογές που έρχονται. Με αρχή την επίσκεψη στην Καλλιθέα, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ανδρουλάκης ξεκινάει μια σειρά εμφανίσεων στις γειτονιές της Αθήνας, με έμφαση στις περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χρειάζεται ενίσχυση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί και νομούς δίπλα στην Αττική, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα ο Ανδρουλάκης ετοιμάζει περιοδεία στην Κρήτη. Και οι τέσσερις περιφέρειες του νησιού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αποτελούσαν διαχρονικά προπύργιο της δημοκρατικής παράταξης και τα χρόνια της κρίσης τα ποσοστά της ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το ακροατήριο, που θεωρείται κεντροαριστερό με πασοκικές καταβολές, θέλουν να διεκδικήσουν εκ νέου από την Κουμουνδούρου, με όπλο και την εντοπιότητα του Ανδρουλάκη – ο οποίος ακούγεται πως θα είναι και υποψήφιος στο Ηράκλειο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»