Η σκοτεινή και δαιδαλώδης επιχειρηματική διαδρομή του Γιάννη Λαβράνου, που το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε το ρόλο του ως «δεξί χέρι» του Γρηγόρη Δημητριάδη του ανιψιού και πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, περνά από διάφορες χώρες, περιλαμβάνει εταιρείες φαντάσματα, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των οποίων την ύπαρξη δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς, ενώ κυκλοφορούν με πλαστές ταυτότητες.

«Αόρατο επιχειρηματία» που ξέρει τα μυστικά όλων και κλείνει δουλειές του Μαξίμου, έχουν χαρακτηρίσει δικαίως τον Γιάννη Λαβράνο, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι ενώ εμφανίζεται ως μεσάζοντας και κλείνει μεγάλες δουλειές με το Δημόσιο, -συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ, συχνά μάλιστα απόρρητες- το όνομα του επισήμως δεν φαίνεται πουθενά και μόνο ένα φιλερευνητικό μάτι, συνηθισμένο στο σκοτάδι και στις υπόγειες διαδρομές, μπορεί να εντοπίσει την εμπλοκή του.

Άλλωστε όπως ο ίδιος δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στους Reporters United δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ζει και επιχειρεί στο Λονδίνο. Ωστόσο, -γιατί άραγε;- αρνήθηκε να υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητά του.

Δεξιοτέχνης στην κατασκευή στοιχείων

Η εξειδίκευση πάντως του Γιάννη Λαβράνου στην αλλαγή μετοχικής και διοικητικής σύνθεσης εταιρειών που μετέχει, στην αλλαγή ονομάτων των εταιρειών και στην κατασκευή στοιχείων, ενίοτε και προσώπων, είναι πραγματικά αξιοζήλευτη. Τη μαεστρία του στις αμφιλεγόμενες αυτές επιχειρηματικές πρακτικές, – για να το πούμε κομψά, «κομπίνες» λέγονται άκομψα- αποδεικνύουν και τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύονται σήμερα στην Εφ.ΣΥΝ.

Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσε η αξιοπιστία των προσώπων στο Δ.Σ της εταιρείας ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, όπως έχει ο ίδιος παραδεχθεί.

«Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 το Δ.Σ. της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ αλλάζει. Στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Λαβράνου τοποθετείται ο Ιταλός επιχειρηματίες Αντόνιο Σάσι (Antonio Sassi). Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα με τον Ιταλό επιχειρηματία: όσο και να τον ψάχνουμε, δεν τον βρίσκουμε.» αναφέρεται.

Κλεμμένες ταυτότητες

«Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικό ερώτημα, η ταυτότητα αυτή του κ. Sassi είχε κλαπεί χρόνια πριν (στις 12 Μαρτίου 2012) στην περιοχή της Πομπηίας στο νότια Ιταλία. Με άλλα λόγια, το πρόσωπο που εμφανίζεται στο Δ.Σ. της εταιρείας είτε είναι κατασκευασμένο, είτε χρησιμοποιεί κλεμμένη ταυτότητα.»

Παρότι επιχειρηματίας, δεν εμφανίζεται σε καμία ιταλική επιχειρηματική βάση δεδομένων, επισημαίνεται στο άρθρο.

Ερωτηθείς για το φάντασμα αυτό, ο κ. Λαβράνος είπε «πως γνώρισε ο ίδιος τον κ. Sassi. Αλλά δεν μπορούσε να μας δώσει κανένα στοιχείο της ύπαρξής του.»

«Στη γραπτή του απάντηση για την υπόθεση ανέφερε: “από εσάς πληροφορούμε για την πλαστότητα της ταυτότητας του Antonio Sassi”.»

Στη σφαίρα του φανταστικού φαίνεται όμως να κινείται και δεύτερο μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

«Ανάλογο πρόβλημα έχει και το άλλο μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ, ο Τζιόρτζιο Αντονέλι. Η ταυτότητά του, σύμφωνα με ιταλικές αστυνομικές πηγές, είναι επίσης κλεμμένη.»

«Κάποιος έχει βάλει μια υπογραφή, η οποία δεν είναι καν η δική μου»

Νευραλγικό ρόλο στις σοβαρές εταιρείες έχει ο λογιστής ή οι λογιστές. Στην περίπτωση Λαβράνου, η λογίστρια που φέρεται να υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι ούτε καν τον ξέρει και καταγγέλλει πλαστογραφία της υπογραφής της.

«Δοκιμάσαμε έναν άλλο τρόπο για να μάθουμε περισσότερα για την ύπαρξη του κ. Sassi.» αναφέρεται στο άρθρο.

«Επικοινωνήσαμε με τη λογίστρια που συνυπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ με τον κ. Sassi αλλά και της ΙΟΝΙΚΗΣ με τον κ. Λαβράνο. Δήλωσε απόλυτη άγνοια. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει ούτε τον Sassi, ούτε τον Λαβράνο, ούτε τις εταιρείες. Όταν της θέσαμε υπόψη τις οικονομικές καταστάσεις που φέρουν την υπογραφή της, δήλωσε κατηγορηματικά: “Κάποιος έχει βάλει μια υπογραφή, η οποία δεν είναι καν η δική μου. Επίσης, το ύφος γραφής του προσαρτήματος δεν ήταν στο ύφος που γράφαμε εμείς τότε”. Αν η λογίστρια λέει αλήθεια, τότε κάποιος χρησιμοποίησε το όνομά της χωρίς να το ξέρει η ίδια.»

Ο “Gianni Berti”: Δίδυμος αδερφός ή πλαστή ταυτότητα Λαβράνου;

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το εύρημα με την πλαστή ταυτότητα του ίδιου του Λαβράνου, την ύπαρξη της οποίας φυσικά δηλώνει ότι αγνοεί καταθέτοντας μάλιστα μήνυση κατά αγνώστων.

Στην πορεία αυτής της έρευνας «περιήλθε σε γνώση μας ένα αντίγραφο δελτίου ταυτότητας στο οποίο φαίνεται να εικονίζεται ο κ. Λαβράνος. Το όνομα όμως που φέρει η ταυτότητα δεν είναι Ιωάννης Λαβράνος αλλά “Gianni Berti”. Το πρόβλημα με τον αριθμό ταυτότητας του κ. Berti είναι ότι αυτός παραπέμπει σε δελτίο ταυτότητας το οποίο, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, εκλάπη το 2012 στη Νάπολη. Πώς τότε το δελτίο ταυτότητας έχει τη φωτογραφία προσώπου που είναι ο Γιάννης Λαβράνος;»

«Θέσαμε την ταυτότητα του “Gianni Berti” υπόψη ιταλικών αστυνομικών πηγών. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι πρόκειται για κακής ποιότητας πλαστογραφία.»

Απευθυνθήκαμε στον ίδιο τον κ. Λαβράνο για το θέμα – τον ρωτήσαμε αν είναι δική του η φωτογραφία και εάν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ταυτότητα. Μας είπε: “Σχετικά με την πλαστή ιταλική ταυτότητα που μου επισυνάψατε στην από 4/11/2022 αλληλογραφία σας και που φέρει ενσωματωμένη φωτογραφία την φωτογραφία του δικού μου προσώπου και που από εσάς έμαθα την ύπαρξή της για πρώτη φορά, σας ενημερώνω ότι ήδη την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 υπέβαλα μήνυση κατά αγνώστων δραστών στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (διά της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας).»

Η έρευνα για το ζήτημα των υποκλοπών συνεχίζεται ή μάλλον πιο σωστά τώρα αρχίζει, αφού στην αρχή η κυβέρνηση υποβάθμισε το ζήτημα, η Εξεταστική εξελίχθηκε σε παρωδία και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν.

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις άξιες προς διερεύνηση – αν μη τι άλλο- αποκαλύψεις στη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίστηκε η κλήση για ακρόαση του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και πρωταγωνιστή -σύμφωνα με κάποιους- του σκανδάλου των υποκλοπών, Γρηγόρη Δημητριάδη, των εμπόρων του Predator, Γιάννης Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου, όπως επίσης του πρώην πράκτορα της Μοσάντ και ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν. Οι τρεις τελευταίοι σχετίζονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa που διακινούν το παράνομο λογισμικό Predator.