Ας ετοιμαζόμαστε για «τριδημία» και μακάρι να διαψευστούμε, δήλωσε σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στη διαφαινόμενη συνύπαρξη της Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που απειλεί κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης: Θεοδωρίδου: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη κοροναϊού

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εμβόλιο για τον RSV ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμο.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχητική αύξηση θανάτων και κρουσμάτων από κοροναϊό

«Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο» συνέχισε.

Επισήμανε δε ότι η υποχώρηση της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό τα δύο προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε πτώση της ανοσίας του πληθυσμού.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων.

»Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης

»Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευσθούμε».

Η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19, σχεδιασμένα ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα θα καλύπτουν και στελέχη που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα

Τι είναι ο ιός RSV

O αναπνευστικός συγκυτιακός ιός πλήττει σχεδόν όλα τα βρέφη. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας για αναπνευστικές λοιμώξεις, αν και αποτελεί σημαντικό παθογόνο παράγοντα για όλες τις ηλικίες.

Οι λοιμώξεις τείνουν να αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες και σχετίζονται με βρογχιολύτιδα (λοίμωξη των μικρών αεροφόρων οδών των πνευμόνων) στα βρέφη και κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες.

Είναι επίσης επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Βήχας, ρινική συμφόρηση, φαρυγγίτιδα και πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα

Ο RSV μεταδίδεται από σταγονίδια και θεωρείται άκρως μεταδοτικός, με τον μέσο ασθενή να μεταδίδει τον ιό σε 5 με 25 άλλα άτομα.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 8 ημέρες και οι ασθενείς παραμένουν μεταδίδουν τη νόσο για 3-8 ημέρες, αν και στα βρέφη και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει έως τέσσερις εβδομάδες.