«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, χρειάζεται να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης, για ανάπτυξη και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δημόσιων ιατρείων μαστού, τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, την απολύτως δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων των ασθενών» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας, αλλά πρωταρχική ευθύνη του κράτους. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, σκοντάφτουν πάνω στην τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας, αλλά και στην οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν».

«Υποχρηματοδοτούνται οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ»

«Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται με ευθύνη διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων. Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς κάθε χρόνο από το 2016 και έπειτα πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες κατά μέσο όρο 740.000 ευρώ, ενώ από τις συνολικές μαστογραφίες ετησίως το 26% έγιναν στον Δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση, θα γιγαντώσει τα προβλήματα και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες στα αρπακτικά της ιδιωτικής υγείας. Γι’ αυτό απαιτείται η απόσυρσή του!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ