Στη γωνία Πλάτωνος και Τριπόλεως, στον βαθύ Κολωνό, το καφενείο είναι γεμάτο και όχι όπως ένα συνηθισμένο απόγευμα. Η βουλευτής Α’ Αθήνας του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλάει στο κοινό, εκ μέρους της κομματικής οργάνωσης του Κολωνού, για όλα τα επίκαιρα θέματα και βέβαια με τη δραματική επικαιρότητα της γειτονιάς με την υπόθεση παιδοβιασμού, η παρέμβαση αυτή, την περασμένη Τετάρτη, είχε τη δική της αξία.

Το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα δεν έχει παραιτηθεί από ένα βασικό εργαλείο διάδοσης των δικών του θέσεων. Το άνοιγμα στις λαϊκές συνοικίες. Μάλιστα αυτές τις ημέρες, το πλατύ κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος για αγωνιστική συμπόρευση «ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής», βοηθάει πιο έμπρακτα για ξεδίπλωση της δικής του θεώρησης για τη συγκυρία. Η απεργία της 9ης Νοέμβρη είναι επίσης ένας αγωνιστικός σταθμός για το ιστορικό κόμμα «που τρέχει στον διάλογο με τον λαό» σε συνοικίες και βέβαια σε χώρους εργασίας. Ολα τα στελέχη του είναι σε αυτή τη διάταξη και μάλιστα στον Περισσό βλέπουν και πεδίο δόξης λαμπρό για το δέσιμο του ΚΚΕ με τους εργαζομένους στις λαϊκές συνοικίες αλλά και ένα «τερέν» όπου θα κριθεί και η ποιότητα της παρέμβασής του.

Οι περιοδείες και τα καλέσματα σε συνοικίες βέβαια δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά όλη τη χώρα και οι κομματικές οργανώσεις του είναι σε «διάταξη μάχης». Βέβαια, το «μενού» των θέσεων τα έχει όλα αυτές τις ημέρες για τα στελέχη του ΚΚΕ που περιοδεύουν και απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών- εργαζομένων. Οικονομία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πόλεμος σε Ουκρανία αλλά και Δημόσια Υγεία, Παιδεία και βέβαια τις υποκλοπές. Το τελευταίο θέμα ανοίχτηκε πιο διεξοδικά και στη χθεσινή Βουλή από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου αναφέρθηκε στην ευθύνη της κυβέρνησης «για να δρομολογηθεί η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας» σε όλες τις υποθέσεις τόσο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων, όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ – ειδικά στην υπόθεση του ΚΚΕ.

Κουτσούμπας: «Υποκλέψτε, συγκαλύψτε, τελειώσατε»

Ο γ.γ. του κόμματος τόνισε για την κυβέρνηση πως επέβαλε τη μυστικότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής «με τέτοιους, απαγορευτικούς όρους, που ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής δεν μπορούσαν να έχουν ουσιαστική πρόσβαση και να μελετήσουν τα πρακτικά και άλλα έγγραφα», προσθέτοντας, «με αποκορύφωμα την υπόθεση του ΚΚΕ, για την οποία δεν δεχτήκατε να εξεταστεί κανένας μάρτυρας που πρότεινε το Κόμμα μας!». Και συμπλήρωσε ότι «όπως έλεγε ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν: ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Εσείς το κάνατε: υποκλέψτε, συγκαλύψτε, τελειώσατε». Το ΚΚΕ θεωρεί πως η Επιτροπή δεν έκανε καμία έρευνα και για τις «συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του – μια ιστορία που καταγράφεται ήδη απ’ το 2017. Και επιρρίπτει ευθύνες και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολες αυτές τις ημέρες μετά και τη χθεσινή Βουλή όπου παρενέβη ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, και το επίμαχο θέμα συζητείται στις παρεμβάσεις των στελεχών στις συνοικίες με αιχμή τη θέση πως όλα τα κόμματα «έχουν διαμορφώσει ένα αντιδραστικό πλαίσιο» αλλά και ένα κράτος που υπό τις διάφορες παραλλαγές του «είναι βαθιά ταξικό και αντιδραστικό», όπως είπε χθες ο Κουτσούμπας στη Βουλή. Οι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θέτουν αυτά τα ζητήματα στις παρεμβάσεις τους, το πώς μετεξελίσσεται το κράτος, όπως λένε, οι παρακολουθήσεις και το νέο κυνήγι «μαγισσών» των ριζοσπαστικών ιδεών.

Αν η ΝΔ σήμερα επιδιώκει το δικό της νέο άνοιγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεύρυνση, το ΚΚΕ επιστρέφει στον βαθύ πυρήνα των λαϊκών συνοικιών και εργασιακών χώρων θέτοντας σε κρίση τη δική του πρόταση για την κοινωνία.