«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος, σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, σημείωσε ότι «η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες».

Παράλληλα, παρέθεσε πίνακα του «Our world in Data» για τους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο οποίος δείχνει ότι η χώρα μας κατέγραψε 3.160,25 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.069,69 / εκατ. κατοίκων.

Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στη μελέτη Λύτρα σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς με Covid-19 εκτός ΜΕΘ.

«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Καταλήγοντας, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι όλα αυτά συνιστούν «υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη».

Τι λέει η μελέτη Λύτρα

Η μελέτη του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα σημειώνει την αύξηση κατά 64% στην πιθανότητα θανάτου για τους ασθενείς Covid-19 που διασωληνώνονται εκτός Αττικής.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, επιβεβαιώνει επίσης το εύρημα της προηγούμενης έρευνας ότι ο κίνδυνος θανάτου κλιμακώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Ο δρ. Λύτρας, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, εκτιμά ακόμα ότι στα κύματα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.