Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια στον κόσμο. Περίπου το 80% των ατόμων μεταξύ 11 και 30 ετών το έχουν. Οι έφηβοι εμφανίζουν ακμή λόγω ορμονικών μεταβολών. Οι ενήλικες λόγω του  στρες, του περιβάλλοντος, του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα αντισυλληπτικά χάπια,  και οι ορμόνες που μπορούν ακόμα να παίξουν ρόλο, ειδικά στην εμμηνόπαυση.

Οποιαδήποτε περιοχή με σμηγματογόνους αδένες είναι επιρρεπής σε ακμή, ειδικά το πρόσωπο. Τα σπυράκια της ακμής αναπτύσσονται όταν τα βακτήρια, τα έλαια και τα νεκρά κύτταρα γεμίζουν και φράζουν τους πόρους του δέρματος. Μερικές φορές οι φραγμένοι πόροι είναι μικροί και οδηγούν σε στίγματα ενώ άλλες φορές οδηγούν σε φλεγμονές, αποτέλεσμα των οποίων είναι οι ουλές. Οι ουλές συμβαίνουν επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να επιδιορθώσει την ακμή. Η διαδικασία αποκατάστασης περιλαμβάνει τη δημιουργία κολλαγόνου. Εάν υπάρχει πολύ κολλαγόνο, τότε εμφανίζονται οι ανυψωμένες ουλές ενώ αν υπάρχει απώλεια ιστού δημιουργούνται  κοιλώματα ή εσοχές στο δέρμα.

Ας δούμε πως μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σημαδιών ακμής.

Αντιμετωπίστε την ακμή σας αμέσως: Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ουλών. Αν χρειάζεται, λάβετε άμεσα επαγγελματική βοήθεια. Αντιμετωπίστε την ακμή σας πριν αφήσει σημάδια.

Μην ξύνετε, πιέζετε ή σπάτε τα στίγματα: Η πρόκληση επιπλέον βλάβης στο δέρμα σας βοηθά στη δημιουργία φλεγμονής που θα επιδεινώσει την ακμή.

Μην καπνίζετε: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας σημαδιών ακμής και επιδεινώνει τις ουλές.

Φοράτε αντηλιακό: Το φως του ήλιου είναι σημαντικό επειδή το δέρμα σας το χρησιμοποιεί για τη δημιουργία της βιταμίνης D. Ωστόσο, ο υπερβολικός ήλιος μπορεί να σκουρύνει τις ουλές. Και όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του δέρματός σας, τόσο πιο εμφανείς θα είναι οι ουλές σας.

Υιοθετήστε μία συστηματική περιποίηση προσώπου με προϊόντα τα κατάλληλα για  με την ηλικία σας : Η Effaclar Duo (+) με SPF30 της La Roche Posay είναι κατάλληλη για ακμή εφήβων. Προστατεύει από τις ακτίνες UV και τους  περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν επιδείνωση των ατελειών του δέρματος. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις εξάρσεις, ελαχιστοποιεί την εμφάνιση σημαδιών και κηλίδων. Αποφράσσει τους πόρους και βελτιώνει την υφή του δέρματος. Η αποτελεσματικότητα της είναι ορατή από τις 12 πρώτες ώρες.

Ο ορός υψηλής συγκέντρωσης Effaclar Ultra Concentrated Serum της La Roche Posay βοηθά στην ακμή ενηλίκων. Στοχεύει τα μαύρα στίγματα, τις επίμονες ατέλειες και τους ορατούς πόρους της επιδερμίδας με τάση ακμής. Διατηρεί την ιδανική ισορροπία μεταξύ απολεπιστικής και καταπραϋντικής δράσης. Εξυγιαίνει τους πόρους και μέρα με τη μέρα, διορθώνει τις ατέλειες και τα σημάδια. Είναι αποδεδειγμένη η δράση του κατά της επανεμφάνισης.

Η ενυδατική κρέμα προσώπου Effaclar K (+) της La Roche Posay είναι κατάλληλη για λιπαρή και μικτή επιδερμίδα, προλαμβάνει την οξείδωση που προκαλείται σε σπυράκια που εμφανίζονται ξανά, έχει αντιοξειδωτική δράση και δράση ρύθμισης του σμήγματος

για 8 ώρες. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, το δέρμα εξυγιαίνεται και αποκτά αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί όλη την ημέρα. Μετά από ένα μήνα, η υφή του δέρματος λειαίνεται, οι πόροι αποφράσσονται και η γυαλάδα ρυθμίζεται.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα για ακμή ενηλίκων και εφήβων είναι δερματολογικά ελεγμένα.

Όπως είδατε, η ακμή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αρκεί να δράσετε γρήγορα  μ’ ένα σωστό πλάνο περιποίησης!