Ενόψει της έναρξης των κοινοβουλευτικών εργασιών αύριο Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος μίλησε για μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τη Βουλή ως «το θεσμικό πολιτειακό όργανο που οφείλει να συμβάλει ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη».

Επιμένουμε στην Επιτροπή Θεσμών

«Επιμένουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί είναι το μοναδικό όργανο που εποπτεύει την ΕΥΠ κοινοβουλευτικά, την ελέγχει και εγγυάται τη δημοκρατική της λειτουργία. Εμείς θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να έρθει η πρώην και η νυν διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πει αυτήν τη φορά και η κυβέρνηση και η ΕΥΠ όλη την αλήθεια στους βουλευτές μας και κατ’ επέκταση σε όλους τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος μιλώντας στον Σκάι και αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών.

Δύο κρίσιμα ερωτήματα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε παράλληλα τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται επί του θέματος και πρέπει να απαντηθούν θεσμικά: «Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη “κατάσκοπο” εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ».

Κάθε ΚΟ με δικό της αίτημα να κάνει το ίδιο

Ερωτηθείς για το αίτημα της κυβέρνησης για έλεγχο σε βάθος δεκαετίας, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «όπως εμείς είμαστε συγκεκριμένοι, θέλουμε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα με δικό της αίτημα να κάνει το ίδιο. Αν έχουν αντίστοιχα χειροπιαστά αποδεικτικά μέσα, ας τα καταθέσουν, η Βουλή είναι ανοικτή από αύριο».

«Αν για παράδειγμα έρθει η ΚΟ της ΝΔ και μας πει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν αντίστοιχες πρακτικές ή ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, και υπάρχουν γι’ αυτό χειροπιαστές αποδείξεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, πάντοτε υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας», πρόσθεσε.

Αφορά την υπόθεση Ανδρουλάκη

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή από εμάς αφορά στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή και άπτεται της Δημοκρατίας και αφορά σε όλους τους πολίτες. Δεν είναι προσωπική του υπόθεση, γιατί ακούστηκαν πράγματα όπως “να πάει σε κλειστά γραφεία και να του το πουν στο αυτί”. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στους πολίτες».