Έτοιμη για την παραλαβή φορτίου LNG μέσα στον Αύγουστο είναι η νέα πρωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Διπλασιάζεται η αποθηκευτική χωρητικότητα

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Γιάννης Οικονόμου «η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να παραλάβει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλη Αυγούστου» και επισημαίνει:

«Με σχέδιο σχεδόν διπλασιάζεται η αποθηκευτική χωρητικότητα και δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της εγκατάστασης επανεριοποίησης LNG».

Διαβάστε επίσης Σκρέκας: Έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία LNG η Ρεβυθούσα

Στην προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου είχε τονίσει σχετικά με τα ζητήματα του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια όπως τυχόν διακοπή των ροών φυσικού αερίου κάνοντας λόγο για δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η ΕΕ στην πιο δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου για το συγκεκριμένο θέμα είχαν ως εξής:

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Φόβοι για διπλασιασμό στις τιμές στην ΕΕ από τον Οκτώβριο

«Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα σε όλη την ήπειρό μας, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας και την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής τους, προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες  για ολόκληρη την ήπειρό μας. Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη. Θα αφορούν, άλλωστε, τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην  ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Οικονόμου: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά

»Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν -την περασμένη εβδομάδα- καταρχήν σε ένα νέο κανονισμό για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Η απόφαση  ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να  επαρκεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα. Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

»Παράλληλα, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο Χειμώνα, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια, όσο και ως προς την τιμή.

Προετοιμασία για τα πιο ακραία σενάρια

»Την ίδια στιγμή, η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων. Όπως και σε άλλες πρόσφατες κρίσεις, έτσι και τώρα, χτίζουμε εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλές. Αφενός με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, αλλά και στα νοικοκυριά και αφετέρου με πρόνοια για την εξασφάλιση επάρκειας στην ενέργεια. Έχει ήδη αναπτυχθεί συντονισμένη προσπάθεια για  την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου, την λειτουργία με ντίζελ μονάδων που χρησιμοποιούν αέριο, αλλά και την προσωρινή παράταση της αξιοποίησης του λιγνίτη».