Σε μια αγορά εργασίας που γίνεται όλο και πιο απαιτητική, η κατοχή ενός τίτλου σπουδών έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας. Ταυτόχρονα, καθώς οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν τη μετάβαση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και νέα εργασιακά αντικείμενα προκύπτουν διαρκώς, η ικανότητα μεταπήδησης από τον ένα κλάδο στον άλλο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην επαγγελματική εξέλιξη των νεότερων γενιών.

Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι από τους λόγους που όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να επενδύσουν στις παράλληλες σπουδές, ένα πρόγραμμα που εισήγαγε το Deree – The American College of Greece το 2011, και το οποίο δίνει σε φοιτητές και φοιτήτριες δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) τη δυνατότητα να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree και να αποκτήσουν είτε ένα ακόμη πλήρες πτυχίο (major)  είτε μια υποειδίκευση (minor).

Άλλες σημαντικές αιτίες είναι η συνειδητοποίηση ότι το αρχικό αντικείμενο των σπουδών τους δεν ταιριάζει επαρκώς στα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες τους, αλλά και το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τα οφέλη της τριβής τους με ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης, ικανό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν άλλου είδους δεξιότητες, σημαντικές για τη μελλοντική τους καριέρα.

Πώς λειτουργεί

Μέσα από το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Deree, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα 38 προσφερόμενα majors, αλλά και κάποιο από τα 58 διαθέσιμα minors, τα οποία συνίστανται σε έναν κύκλο 6-7 μαθημάτων των καθένα. Χωρίς περιορισμούς στην επιλογή του αντικειμένου, έχουν την ευκαιρία είτε να στραφούν σε ένα εντελώς νέο πεδίο, ανοίγοντας αντίστοιχες επιλογές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση οι οποίες ενδεχομένως τους ήταν απρόσιτες μέχρι τότε, είτε να προσθέσουν στη φαρέτρα τους μια επιπλέον εξειδίκευση που θα φέρει το βιογραφικό τους πιο ψηλά στη λίστα των επιλογών των υποψήφιων εργοδοτών.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής Πολυτεχνείου, ο οποίος θέλει να εμπλουτίσει τις επαγγελματικές του προοπτικές, θα μπορούσε να σπουδάσει επιπλέον Marketing, ανοίγοντας μια σειρά από νέα εργασιακά ενδεχόμενα. Αντιστοίχως, μια φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων ενδεχομένως να επέλεγε να φοιτήσει παράλληλα στο τμήμα Ψυχολογίας του Deree και, συνδυάζοντας τα αντικείμενα, να αποκτήσει επιπλέον εφόδια για να αναλάβει μια θέση ευθύνης σε κάποιο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ένα νέο σύμπαν γνώσης

Τα οφέλη των παράλληλων σπουδών δεν περιορίζονται στις πιστοποιήσεις. Ο συνδυασμός του ελληνικού/ευρωπαϊκού μοντέλου εκπαίδευσης με το αμερικανικό, προσφέρει από μόνος του μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία που βοηθά τους φοιτητές να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η φιλοσοφία του Deree, που δίνει έμφαση στα soft skills, τις φοιτητικές δραστηριότητες μέσα από clubs και συλλόγους, την κριτική σκέψη και την ανάπτυξη ηγετικού πνεύματος, συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των φοιτητών, δίνοντάς τους πολύτιμα εφόδια τόσο για την επαγγελματική, όσο και για την προσωπική τους ζωή.

Ταυτόχρονα, αποκτούν πρόσβαση σε μοναδικές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές εμπειρίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχοντας τη δυνατότητα να φοιτήσουν για ένα διάστημα σε επώνυμα, έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες.

Πέρα από το ίδιο το πρόγραμμα σπουδών, που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προετοιμάζει τους σπουδαστές τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή επαγγελματικά δεδομένα, καίριο ρόλο διαδραματίζει και ο διεθνής χαρακτήρας του. Με τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα και τη συνύπαρξη με συμφοιτητές από 80 χώρες, οι φοιτητές ξεφεύγουν από τα στενά ελληνικά πλαίσια και αποκτούν ευρύτητα πνεύματος που ενισχύει την προσαρμοστικότητά τους σε νέα περιβάλλοντα και τους βοηθά να ξεπεράσουν αχρείαστες προκαταλήψεις.

Ναι, αλλά πώς;

Παρόλο που η ταυτόχρονη απόκτηση δυο πτυχίων – ή ακόμη και η ολοκλήρωση ενός minor – είναι απαιτητική, η σωστή οργάνωση εκ μέρους των ίδιων των φοιτητών, αλλά και ο μελετημένος σχεδιασμός του προγράμματος παράλληλων σπουδών από το ίδιο το Deree καθιστούν απολύτως βιώσιμη αυτή τη σημαντική επένδυση των σπουδαστών στους εαυτούς τους.

Το ευέλικτο ωράριο μαθημάτων διασφαλίζει ότι οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν συνεπείς στον διπλό τους ρόλο, ενώ – ιδίως στην περίπτωση αντικειμένων που διαθέτουν σημαντική συνάφεια μεταξύ τους – το Deree δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (credits) από το δημόσιο πανεπιστήμιο μέσω της αναγνώρισης μαθημάτων. Ως αποτέλεσμα, η διάρκεια της φοίτησης περιορίζεται και η απόκτηση των δυο πτυχίων μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στο χρονικό πλαίσιο των τεσσάρων ετών.

Επένδυση στην αριστεία

Όσον αφορά στο κόστος σπουδών – μια αγωνία που μοιράζονται οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες – υφίστανται και πάλι διαθέσιμες λύσεις. Το ίδιο το Deree προσφέρει ένα ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης, που υποστηρίζει πάνω από το 90% των αιτούντων, συνολικού ύψους 6,1 εκατ. ευρώ για το 2022-23, ενώ από το 2018 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μια σημαντική δωρεά που εξασφαλίζει την επ’ αόριστον προσφορά υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές για την πραγματοποίηση προγράμματος υποειδίκευσης (minor).

Ο τελικός τίτλος σπουδών που αποκομίζουν, διαθέτει διπλή πιστοποίηση, τόσο από τον αμερικανικό οργανισμό NECHE, που πιστοποιεί πανεπιστήμια όπως το Harvard, Boston, Tufts και άλλα, όσο και από το βρετανικό Open University (OU).

Νέες προοπτικές

Αριστούχοι και μη, οι φοιτητές διαπιστώνουν πολύ σύντομα ότι οι παράλληλες σπουδές τους στο Deree έρχονται και με ένα πολύ σημαντικό επιπλέον όφελος: την έμφαση που δίνει το κολέγιο στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, τόσο μέσα από την προσφερόμενη πρακτική άσκηση σε πολυεθνικούς ομίλους και εταιρείες, όσο και στο πλαίσιο της ίδιας της φοίτησης. Σε όλο το διάστημα των σπουδών, το Γραφείο Καριέρας προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβάλλοντας στην επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού ή και επαγγελματικού κλάδου, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκθέσεις και σε μια σειρά από business events.

Καθόλου τυχαία, μόνο στη διάρκεια του 2021, 1.148 παράλληλοι φοιτητές επέλεξαν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με ένα δεύτερο major ή ένα minor στο Deree, με το 90% να εξασφαλίζει και κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση. Από τους φιλόδοξους νεαρούς ενήλικες, 81 προέρχονταν από τη Νομική του ΕΚΠΑ, 46 από το Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), 33 από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.) και 30 από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Στις κορυφαίες 10 σχολές από τις οποίες προέρχονταν οι φοιτητές του προγράμματος περιλαμβάνονται επίσης το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ (22 φοιτητές), το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ (22), το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (21), το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ., το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ (17) και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης (16), ενώ από την Ιατρική του ΕΚΠΑ και το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΠΑ.ΠΕΙ προήλθαν από 15 ακόμη φοιτητές.

Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών εδώ και για τις Υποτροφίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εδώ.