Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, παρακάμπτοντας παράλληλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Έλα να δούμε τι μπορεί να σου προσφέρει ένα ηλεκτρικό πατίνι.

Ασφάλεια

Φυσικά ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο δε θα είχε λόγο ύπαρξης αν δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί μία απόλυτα ασφαλή εμπειρία χρήσης. Οι προτάσεις που θα βρεις στην αγορά έρχονται εφοδιασμένες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως π.χ. δισκόφρενα, σύστημα ανάκτησης ενέργειας, εμπρός και πίσω φώτα LED, λειτουργία αντικλεπτικής προστασίας, ειδικούς τροχούς για έξτρα πρόσφυση, οθόνη LCD και σώμα από κορυφαίας ποιότητας υλικά (από αλουμίνιο έως ανθρακονήματα) που ενισχύει το προφίλ ασφαλείας τους. Η χρήση ενός ηλεκτρικού πατινιού είναι τόσο ασφαλής όσο το να περπατήσεις ως τον προορισμό σου!

Ευελιξία

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: μιλάμε για την πλέον ευέλικτη πρόταση. Τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα διπλώνουν και ξεδιπλώνουν στη στιγμή, έχοντας τη δυνατότητα να σε ακολουθήσουν -χάρη στο χαμηλό βάρος και τον συμπαγή τους σχεδιασμό όπου κι αν πας. Θα τα πάρεις μαζί σου στο γραφείο, το σπίτι του κολλητού και το καφέ, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο κλοπής, αποφεύγοντας τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και διώχνοντας από το μυαλό σου ένα μεγάλο άγχος. Όταν έρθει η ώρα να φύγεις, απλά τα ξεδιπλώνεις και είσαι καθ’ οδόν σε χρόνο μηδέν.

Ταχύτητα

Ένα ηλεκτρικό πατίνι είναι σε θέση να πιάσει τελικές ταχύτητες που φτάνουν και τα 40 χλμ/ώρα (ανάλογα με το μοντέλο και το βάρος που καλείται να μεταφέρει φυσικά). Παρ’ ότι αυτές υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου, στην πράξη ένα πατίνι μπορεί να σε μεταφέρει ταχύτερα στον προορισμό σου! Μέσα στους γεμάτους κίνηση δρόμους της πόλης, βλέπεις, το πατίνι μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση, γλιτώνοντάς σε από το ατελείωτο μποτιλιάρισμα. Και όπως προαναφέραμε, όταν φτάσεις στον προορισμό σου, δε θα χρειαστεί να ψάξεις για παρκάρισμα: απλά το διπλώνεις και τέλος!

Ευκολία

Δε γίνεται να υπάρξει πιο εύκολο στη χρήση μέσο μεταφοράς σε σχέση με ένα ηλεκτρικό πατίνι. Σε πρώτη φάση δε χρειάζεσαι δίπλωμα. Φοράς το κράνος σου και είσαι πανέτοιμος! Όσο για την εμπειρία χρήσης, δεν έχεις παρά να ανέβεις επάνω του και να πατήσεις το γκάζι. Τα περισσότερα μοντέλα, ακόμα και τα πιο οικονομικά, είναι εξοπλισμένα με έξυπνες τεχνολογίες που αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τις περισσότερες παραμέτρους για λογαριασμό σου, έτσι ώστε εσύ να παραμείνεις συγκεντρωμένος στον δρόμο. Οι δε συνοδευτικές εφαρμογές με την πληθώρα πληροφοριών που προσφέρουν, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Περιβάλλον

Εκτός όλων των άλλων, το ηλεκτρικό πατίνι αποτελεί και τον πλέον «πράσινο» τρόπο μετακίνησης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεσή του ότι το 24% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τις μετακινήσεις μας. Το αποτύπωμα άνθρακα ενός πατινιού είναι περίπου το 5% εκείνου ενός αυτοκινήτου. Καταλαβαίνεις το καλό που κάνεις στο περιβάλλον κάθε φορά που αποφασίζεις να μετακινηθείς με το πατίνι σου αντί για το όχημά σου, έτσι; Το πατίνι το φορτίζεις με ηλεκτρική ενέργεια ξεχνώντας βενζίνη και καυσαέριο συμβάλλοντας σε μία πόλη με μικρότερη ρύπανση και λιγότερη ηχορύπανση.

Οικονομία

Μιλήσαμε λίγο πριν για τη βενζίνη. Πέραν του θετικού αντίκτυπου που έχει η μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό πατίνι στο περιβάλλον, δε γίνεται να μην αναφερθούμε στο όφελος για την τσέπη σου. Εφ’ όσον το χρησιμοποιείς τακτικά, το πατίνι θα κάνει απόσβεση του κόστους του σε ελάχιστο χρόνο, εξοικονομώντας σου χρήματα στη συνέχεια σε καθημερινή βάση. Θα πάψεις να ανησυχείς για το ράλι των τιμών πετρελαίου και βενζίνης ενώ σημείωσε και το πρακτικά μηδενικό κόστος συντήρησής του. Τα τελευταίας γενιάς μοντέλα μάλιστα έρχονται και με σπουδαία αυτονομία, κάτι που σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ρίχνει το κόστος ανά χιλιόμετρο σε ασυναγώνιστα χαμηλά επίπεδα.

Και σε τελική ανάλυση… έχει πλάκα!

Ε, ναι λοιπόν! Σε ποιον δεν αρέσει να καβαλήσει το πατίνι του και να φύγει «σφαίρα» για τον προορισμό του; Ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο εκμηδενίζει τις βαρετές διαδρομές στην πόλη, γλιτώνοντάς σε παράλληλα από την ταλαιπωρία και τον συνωστισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς. Είναι πολύ πιο ευέλικτο και οικονομικό από ένα αυτοκίνητο ενώ ο συνδυασμός ευχρηστίας και ασφάλειας που επιτυγχάνει δε συγκρίνεται με κανέναν άλλο τρόπο μετακίνησης. Οπότε;