Βροχή αιτήσεων καταγράφεται για την επιδότηση καυσίμων καθώς έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 100.000 αιτήσεις για το fuel pass, με τον ρυθμό να είναι καταιγιστικός και να καταγράφονται 11.000 αιτήσεις το μισάωρο.

Το λάθος που πρέπει να αποφύγουν οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές πρέπει να προσέξουν κατά αρχήν να μην υπάρχουν κενά στα πεδία στα οποία πρέπει να συμπληρώσουν στοιχεία, όπως η πινακίδα του οχήματος ή το τηλέφωνο ή η διεύθυνση email.

Όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές, εάν ο δικαιούχος αφήσει κατά λάθος κενό στο πεδίο που πρέπει να συμπληρώσει τότε η αίτηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα 26/4/2022 αίτηση μπορούν να καταθέσουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0, 1, 2. Υπάρχει δηλαδή μια αλλαγή σε σχέση με τα όσα ανέφερε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς σήμερα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και οι πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 2.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Τρίτη 26 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1 και 2. Έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση το λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, και οι οποίοι θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις.

Η πίστωση του ποσού είτε στην  άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Η λειτουργία της πλατφόρμας

Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Μόνο ένα αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης:

  • να είναι σε κυκλοφορία,
  • να είναι ασφαλισμένο και
  • να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

    Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.