Στα σενάρια για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού αναφέρεται η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα για το 2021.

Στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη δυναμική παρά την αβεβαιότητα, ενώ την ίδια στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού.

Διαβάστε εδώ την έκθεση

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά τα δεδομένα στην οικονομική πολιτική της χώρας και δημιουργεί μεγάλη εξωγενή διαταραχή.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι κύρια προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας για να μετριαστούν οι επιπτώσεις και να μην διακοπεί η ανάκαμψη.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές.

Για τον πληθωρισμό ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι φέτος θα κυμανθεί στο 5,2% στο βασικό σενάριο και 7% στο δυσμενές σενάριο, ενώ αποκλιμάκωση αναμένεται από το 2023.

Από το βήμα της συνέλευσης ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε στο 6,2% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα και καταλλήλως στοχευμένα.

Για τις τράπεζες

Λόγω της αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ενδέχεται να προκύψουν αλλά και λόγω του υψηλού πληθωρισμού, γι’ αυτό απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.