Συμπληρώνοντας φέτος 18 χρόνια παρουσίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός ενηλικιώνεται και επισήμως. Και ο πιο πρόσφατος απολογισμός της κοινωνικής της δράσης στην περιοχή, επιβεβαιώνει το συνολικά θετικό αποτύπωμά της.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, που αφορά στο διάστημα 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, δαπανώντας για αυτό το σκοπό ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας

Πρακτικά, τα σημαντικά αυτά ποσά διοχετεύτηκαν σε μεγάλα έργα, όπως η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, που είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία του 2020, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τα 300.000€, αλλά και στην κάλυψη κρίσιμων αναγκών, όπως η επάνδρωση των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000€.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, η εταιρεία προχώρησε επίσης στην ανακαίνιση και αναβάθμιση επτά σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, ενώ εγκατέστησε συστήματα φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη. Στο πεδίο των επενδύσεων στην εκπαίδευση, άξια αναφοράς είναι και η συνέχιση, για τέταρτη χρονιά, του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μέσω του οποίου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σημαντικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Έργα πνοής για το Δήμο Αριστοτέλη

Η πιο πρόσφατη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας μπορεί να καλύπτει το διάστημα έως το 2020, όμως οι δράσεις της συνεχίστηκαν και τη χρονιά που πέρασε. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ολοκλήρωση ενός ακόμη τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη από την αρχή της δραστηριοποίησής της. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αυτής της κατηγορίας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με την υλοποίησή του να έχει απαιτήσει ήδη περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πλέον στη διάθεσή τους 30 στρέμματα φυσικού χώρου, τα οποία επί δεκαετίες δεν ήταν παρά ένας σημείο απόθεσης αρσενοπυριτών, με επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον.

Το 2021, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε επίσης σε δωρεά ενός απορριμματοφόρου οχήματος στον Δήμο Αριστοτέλη, καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, αλλά και ένα όχημα κατάλληλο για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας συνολικά περισσότερα από 45.000€.

Τέλος, σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, η εταιρεία συνέβαλε στην εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου – και στάθηκε στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Η Ελληνικός Χρυσός σε αριθμούς

Πρόκειται για δράσεις που έρχονται να προστεθούν στην ευρύτερη θετική επίδραση της παρουσίας της εταιρείας, τόσο στην περιοχή, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός έχει αποφέρει έσοδα 394 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, ενώ έχει δαπανήσει 1 δισ. ευρώ σε εγχώριες προμήθειες και 24 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες. Στο ίδιο διάστημα, έχει απομακρύνει 3 εκατ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, ενώ απασχολεί σήμερα περισσότερες από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% αυτών να προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη, καθιστώντας τη τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη δράση της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική; Σύμφωνα με το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο, η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από φόρο εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα, αλλά και περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για το κράτος και την τοπική κοινωνία μέσα από τα μεταλλευτικά τέλη, που είναι αυξημένα σε σχέση με τα ισχύοντα στον μεταλλευτικό κλάδο.

Στην πλήρη ανάπτυξή της επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθούν 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, 1.000 εκ των οποίων μάλιστα από τον πρώτο χρόνο των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Παράλληλα, προβλέπεται να δαπανηθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές, ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια οικονομία. Ακόμη, 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την οποία εξάλλου προορίζονται, και σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα συνεχίζονται οι προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

Επιμένοντας στη βιωσιμότητα

Προς την κατεύθυνση αυτή και με βάση τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας,  γίνονται διαρκώς σημαντικά βήματα, χάρη στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), που εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας που μέσα από ένα σύνολο προτύπων καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

Στις τελευταίες ανήκουν μεταξύ άλλων, το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα της κατηγορίας του, που παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, μεταξύ άλλων για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, καθώς επίσης και για το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο. Παράλληλα, με εφαρμογή της Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης επιτυγχάνεται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εξοικονόμηση νερού και η αύξηση της περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.